Столтенберг розповів, коли нові держави зможуть отримати ПДЧ для вступу в НАТО

На саміті у Брюсселі точні терміни отримання План дій не назвуть
Столтенберг розповів, коли нові держави зможуть отримати ПДЧ для вступу в НАТО
Йенс Столтенберг (фото: elmundo.es)
14 Червня 2021, 16:41
читать на русском

На саміті у Брюсселі 14 червня члени-країни НАТО підтвердять продовження політики "відкритих дверей" Альянсу. Втім, точні терміни, коли країни-аспіранти зможуть отримати План дій щодо членства, не назвуть.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час виступу на Брюссельському форумі в рамках Фонду Маршалла, передає Укрінформ.

Я очікую, що союзники по НАТО підтвердять сьогодні рішення, які ми ухвалювали до цього, зокрема, на Бухарестському саміті, де ми чітко заявили, що Грузія буде членом. Але ми не надавали жодних дат, і ми не будемо надавати таких дат і сьогодні, - сказав він.

За його словами, зараз увага Альянсу зосереджена на реформах, на продовженні підтримки Грузії, на вдосконаленні її інституцій у сфері безпеки й оборони.

Столтенберг зазначив, що члени Північноатлантичного Альянсу підтвердили чинність політики "відкритих дверей" протягом кількох минулих років, коли Чорногорія і Північна Македонія приєдналися до Альянсу.

Ще одне послання – це лише питання для країни-аспіранта, – Грузії, - і 30 союзників, вирішувати питання щодо розширення нашого Альянсу, - наголосив генсек.

Він також додав, що Росія не має права втручатися у цей процес, оскільки це суверенне право кожної країни – вирішувати свій шлях.


Контекст. На саміті НАТО, який відбудеться 14 червня 2021 року в Брюсселі, планують обговорити "дорожню карту" для України щодо виконання кроків для вступу в НАТО.

До того ж міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що вступ України в НАТО потребує лише часу, але це не є фантазією.

Віцепрем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна прагне, щоб члени НАТО виконали обіцянку щодо членства, яку дали у 2008 році під час Бухарестського саміту НАТО. Крім того, на червневому саміті був прокладений шлях до отримання ПДЧ для вступу в Альянс.

Читайте також наш матеріал: Любов-ненависть: політика Росії цілком залежить від США.

Читайте також

1