Україна сподівається у 2022 році налагодити виробництво пігулок і вакцин від коронавірусу

Наша країна перебуває у шорт-листі компаній Pfizer і Merck на отримання патентів на виробництво
Важливо
Україна сподівається у 2022 році налагодити виробництво пігулок і вакцин від коронавірусу
Таблетки Merck (Фото з сайту виробника)
24 Грудня 2021, 06:19
читать на русском

У Міністерстві охорони здоров’я сподіваються, що Україна вже у наступному році зможе почати виробляти ліки та вакцини від коронавірусу. Йдеться про виробництво за патентом двох американських фармацевтичних компаній Pfizer і Merck.

Про це сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, повідомляє "Голос Америки".

Україна мріє виробляти і пігулки, і вакцини. І ми зверталися до виробників. Якщо подивитися сьогодні, то ми є у шорт-листі і Pfizer, і Merck - Україна як потенційна країна для локалізації виробництва або для того, щоб ми за патентом виробляли на території нашої країни, - розповів Ляшко (досьє Віктора Ляшка).

За його словами, для цього в нашої країни є можливості, а також держава зарекомендувала себе як надійного партнера:

Те партнерство, яке зараз відбувається між нами й Сполученими Штатами Америки, нам дає надію, що ми це все зробимо, - резюмував Ляшко.

Нагадаємо, американська компанія "Pfizer" досягнула угоди з ООН, щоб експериментальні таблетки від Covid-19 – "Paxlovid" – стали доступнішими в менш багатих країнах. "Pfizer" заявила, що надасть ліцензію Патентному пулу лікарських засобів (MPP), що дозволить виробництво противірусних таблеток іншими фармацевтичними компаніями. "Pfizer" не отримуватиме відрахувань від цих виробників, що зробить лікування дешевшим.

Водночас Велика Британія стала першою країною, яка видала дозвіл на використання таблеток від коронавірусу "Молнупіравір" від компанії Merck. Препарат працює, орієнтуючись на фермент, який вірус використовує для створення своїх копій.

Читайте також