Україна та Молдова відновили сполучення в обхід Придністров'я

Відкрито рух на залізничній ділянці Березине – Басарабяска
Важливо
Україна та Молдова відновили сполучення в обхід Придністров'я
Залізниця Фото: https://www.facebook.com/MinInfra.UA
22 Серпня 2022, 16:43
читать на русском

Уперше за 25 років запрацювала залізнична ділянка Березине (Україна) – Басарабяска (Молдова).

Як повідомляє Міністерство інфраструктури України, це дозволить збільшити пропускні можливості на західних кордонах України з державами ЄС та Молдовою.

Відновлення цього маршруту стало життєвонеобхідним на тлі постійних атак мосту через Дністровський лиман російськими окупантами. Відтепер маємо альтернативу – головний залізничний маршрут для сполучення Одеси та Дунайських портів – "Рені" та "Ізмаїл" надійно підключений до залізничного сполучення, - зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За попередніми підрахунками, завдяки відкриттю цієї ділянки залізниці можна досягти об’єму вантажоперевезень в середньому на рівні 10 млн тонн на рік.

Довідково: Ділянка Березине – Басарабяска є одноколійною, а її довжина складає 22 кілометри (на території України – майже 21 кілометр). Рух на ній був відсутній з 1999 року.

24 червня цього року Міністерство інфраструктури України та Міністерство інфраструктури та регіонального розвитку Молдови підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо розвитку залізничного сполучення, який передбачає відновлення залізничного руху на цій ділянці.

Нагадаємо, минулого року президент України Володимир Зеленський анонсував створення автомобільного транспортного коридору, який поєднає Київ і Кишинів. 

1