Україна та США підписали контракт на продовження постачання ядерного палива

У присутності Володимира Зеленського відбулося підписання нового контракту між компаніями "Енергоатом" та Westinghouse
Україна та США підписали контракт на продовження постачання ядерного палива
Фото: пресслужба президента України
30 Вересня 2020, 16:32
читать на русском

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" підписала з американською Westinghouse Electric Company контракт про постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС.

Про це повідомляє пресслужба президента Володимира Зеленського в середу, 30 вересня.

Крім того, сторони підписали Протокол про наміри з розвитку співробітництва між компанією-постачальником та Відокремленим підрозділом Державного підприємства "НАЕК "Енергоатом" – "Атоменергомаш".

Читайте також

Цей документ передбачає виготовлення "Атоменергомашем" компонентів палива Westinghouse з ринком збуту за межами України, збільшення номенклатури компонентів палива, які можуть виготовлятися "Атоменергомашем". Також передбачається виробництво обладнання для інспекції палива ВВЕР-1000 та/або ВВЕР-440.

Нові домовленості є продовженням плідного 20-річного партнерства між Україною та Сполученими Штатами Америки щодо диверсифікації постачання палива на українські АЕС, - зазначив Володимир Зеленський.

Президент нагадав, що Україна свого часу стала першою у світі країною, якій вдалося диверсифікувати постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000. З новим контрактом Україна буде однією з перших країн, яка отримуватиме альтернативне паливо для реакторів ВВЕР-440.

Це – перш за все поглиблення диверсифікації постачання ядерного палива для нашого державного "Енергоатома", який генерує на сьогодні більше половини електроенергії в Україні. Тому цей договір є стратегічним для нас, – заявив Володимир Зеленський.

Читайте також

Окремо глава держави розповів, що атомна галузь в Україні має колосальний потенціал, який слід активно використовувати. Для цього необхідно створювати нові потужності і будувати нові енергоблоки. Йдеться про Хмельницьку АЕС, яку Зеленський недавно відвідував під час робочої поїздки.

Ми вже розглядаємо бюджет на майбутній рік. Будемо говорити про можливість добудови третього і четвертого енергоблоків, - зазначив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський вшанував пам’ять жертв трагедії Бабиного Яру в день 79-х роковин масових розстрілів мирного населення нацистами. Зеленський поклав квіти до пам’ятника "Громадянам і військовополоненим, розстріляним нацистами у Бабиному Яру".

1