Україна увійде до НАТО раніше, ніж до ЄС – Кулеба

Водночас міністр не зміг назвати конкретні дати вступу України до НАТО
Головне
Україна увійде до НАТО раніше, ніж до ЄС – Кулеба
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (фото: УНІАН)
1 Липня 2021, 13:24
читать на русском

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає реалістичним сценарій, при якому Україна стане членом Північноатлантичного Альянсу раніше, ніж увійде до Європейського Союзу.

Про це Кулеба сказав в інтерв`ю виданню Liga.net.

Відповідаючи на питання журналіста про оптимістичний і реалістичний сценарії вступу України до НАТО міністр зауважив, що логічним буде, якщо Україна спочатку вступить у НАТО, однак не зміг назвати точних дат цієї події.

Я виріс в системі, де постійно будували комунізм. Ще 10 років, ще 20 років. А комунізм так і не побудували. Тому я жодних дат не буду називати. Але за логікою історичного процесу я можу доволі впевнено припустити, що членом НАТО Україна стане раніше, ніж членом ЄС, - розповів глава МЗС (досьє Дмитра Кулеби).

Крім того, Кулеба сказав, що в України немає стратегії "Україна без НАТО", бо  Конституція не передбачає Україну без НАТО.

Але, безумовно, як хомо сапієнс я розумію, що нам потрібно зміцнювати безпеку вже нині, до того, як ми вступимо в Альянс. Я бачу це таким чином. Ми рухаємося до членства в НАТО. Ми не знаємо, коли саме воно настане. Все, що ми робимо відсьогодні і до членства в НАТО, і що не підважує цю мету, – є допустимим, - описав поточну ситуацію міністр.

Глава МЗС зауважив, що Україна працює над розвитком військово-технічного співробітництва, шукає і створює регіональні та глобальні альянси, які сприятимуть зміцненню нашої безпеки.

Зараз у світі немає жодної держави, яка була би готова надати Україні гарантії безпеки: якщо на тебе нападуть, я за тебе буду воювати. Але є багато держав, з якими ми можемо створювати дипломатичні комбінації, які зміцнюватимуть безпеку України. Насамперед це США, - констатував міністр.

Нагадаємо, за результатами соціологічних досліджень 62% наших громадян підтримують вступ України до Європейського Союзу, 54% - членство в НАТО.

Читайте також

1