Україна відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі наступного року

Україна має проблему з постачанням електроенергії з Європи при пікових навантаженнях
Україна відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі наступного року
Електроенергія (фото: Pexels)
5 Березня 2021, 21:30
читать на русском
У 2022 році об'єднана енергетична система України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі.

Про це сказав в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко під час онлайн зустрічі з міністром енергетики Литовської Республіки Дайнюсом Крейвісом, передає Міністерство енергетики України.

Процес синхронізації виходить на фінішну пряму – у 2022 році ОЕС України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і перейде в ізольований режим роботи. Після цього, у 2023 році відбудеться повна синхронізація з ENTSO-E, - заявив він.

Синхронізація з ENTSO-E забезпечить демонополізацію ринку електроенергії в Україні та допоможе впровадити на ньому дієві прозорі європейські правила та процедури.

Читайте також

Також Вітренко окреслив ряд завдань для прискорення синхронізації, серед яких - модернізація енергетичної інфраструктури – генеруючого обладнання та мереж.

Ми розуміємо, що Україна має проблему з постачанням електроенергії з Європи при пікових навантаженнях. Тому розглядаємо можливість розширення, будівництва нових генеруючих потужностей, які б задовільнили наші потреби, - сказав він.

Нагадаємо, що Верховна Рада України пів року не може розглянути законопроєкт про обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі.

1