Україна вимагає від Сербії заборонити філію руху Медведчука "Другая Украина"

Коментуючи звернення посольства України щодо ліквідації організації "Другая Украина", її керівник Драган Станоєвич заявив, що вона заснована на основі сербських законів, і "має на меті допомагати людям", які до неї звертаються
Україна вимагає від Сербії заборонити філію руху Медведчука "Другая Украина"
20 Січня 2024, 07:39
читать на русском

Посольство України в Сербії направило офіційний протест Міністерству закордонних справ цієї країни, в якому просить припинити діяльність представництва громадської організації "Другая Украина" Віктора Медведчука.

Про це пише Радіо Свобода.

Раніше ми розповідали про реєстрацію сербського підрозділу цієї організації, керівником якого став проросійський депутат парламенту Сербії Драган Станоєвич.

Як пише сербське видання Danas, 5 грудня 2023 року посольство України в Белграді направило МЗС Сербії документ, у якому просить припинити діяльність представництва "Другой Украины". Обґрунтовують це положеннями статті 29 сербського закону про господарські товариства, яка не допускає використання назви країни в офіційному найменуванні юридичної особи без дозволу відповідної іноземної держави.

У посольстві України пояснили Danas, що ліквідація цього представництва наразі перебуває в юридичній площині, але наголосили, що в цьому є й політичний аспект.

Коментуючи звернення посольства України щодо ліквідації організації "Другая Украина", її керівник Драган Станоєвич заявив, що вона заснована на основі сербських законів, і "має на меті допомагати людям", які до неї звертаються.

Довідка: Драган Станоєвич – проросійський сербський громадський діяч та політик. З червня 2021 року він перебуває під санкціями української Ради нацбезпеки й оборони, відтоді йому заборонений в'їзд в Україну протягом трьох років. Він неодноразово публічно висловлював своє захоплення політикою російського диктатора Володимира Путіна, схвалював позицію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, а також підтримував російську військову агресію в Україні, обурювався затриманню Віктора Медведчука Службою безпеки України у 2022 році.

Розслідувачі зазначили, що організацію Другая Украина після розширення на Сербію перейменували з "регіонального" у "міжнародний громадський рух".

Також, за даними журналістів, в організації Віктора Медведчука змінився керівник: громадянин Росії Роман Коваленко замінив колишнього ведучого каналу 112 Україна Дениса Жарких.

За даними з офіційного витягу, сербська філія декларує метою своєї діяльності "налагодження взаємовигідної співпраці між народами Сербії, Росії та України".

У коментарі Схемам Станоєвич зазначив, що його ідея "не в тому, щоб допомагати Медведчуку, а допомагати українцям, які звертаються".

"Мене засмоктувати у вашу політичну війну не вийде, бо влада тимчасова, а народ вічний, і я роблю все, що можу, саме для народу", – сказав він журналістам.

Він додав, що "ніколи не підтримував жодної агресії", як і не збирається підтримувати українську владу, додали в розслідуванні.

Нагадаємо, влітку Політичний проєкт "Другая Украина" обвинуваченого у держзраді Віктора Медведчука з неформальної перетворився на офіційно зареєстровану в Росії громадську організацію. Головою виконкому став колишній український журналіст Денис Жарких, Медведчук – головою ради.

Читайте також

1