Україна ввійде до зони безплатного роумінгу ЄС: як зміниться вартість зв'язку та інтернету

З українців не будуть стягувати додаткову оплату за послуги мобільних операторів
Україна ввійде до зони безплатного роумінгу ЄС: як зміниться вартість зв'язку та інтернету
Телефон, інтернет Фото: Pexels
15 Вересня 2022, 16:54
читать на русском

Після того, як Україна ввійде до зони безплатного роумінгу ЄС, нашим громадянам за кордоном не доведеться оплачувати додаткові послуги мобільним операторам.

Як повідомляє Your Europe, коли ви подорожуєте за межі своєї рідної країни в іншу країну ЄС, вам не потрібно платити жодної додаткової плати за користування мобільним телефоном. Ця послуга відома як "роумінг, як вдома".

Ваші дзвінки (на мобільні та стаціонарні телефони), текстові повідомлення (SMS) і використання даних (перегляд вебсторінок, потокове передавання музики та відео тощо) оплачуються за внутрішніми тарифами, тобто так само як і дзвінки, текстові повідомлення та дані у вашій країні, - йдеться у повідомленні.

Це ж правило також застосовується до будь-яких дзвінків або текстових повідомлень, які ви отримуєте, перебуваючи за кордоном – з вас не стягується додаткова плата за отримання дзвінків або текстових повідомлень у роумінгу, навіть якщо особа, яка вам телефонує, використовує іншого постачальника послуг.

Що таке роумінг - це використання мобільного телефону під час від часу подорожей за межі країни, де ви проживаєте або маєте стабільний зв’язок.

Кожного разу, коли ви перетинаєте кордон у межах ЄС, ви повинні отримати текстове повідомлення від свого мобільного оператора, яке інформує вас про те, що ви перебуваєте в роумінгу, і нагадує про його політику використання.

Якщо ви постійно користуєтеся своїм мобільним телефоном за кордоном, наприклад, якщо ви переїхали за кордон і продовжуєте використовувати свою SIM-картку у своїй країні, ваш мобільний оператор може стягувати з вас додаткову плату за роумінг. Однак ці збори обмежені.

Під час роумінгу немає обмежень щодо кількості ваших голосових дзвінків і текстових повідомлень (SMS). Будь-які дзвінки чи текстові повідомлення, не включені у ваш контракт, стягуватимуться за тією ж ставкою, що й у вашій країні. Однак існують правила та обмеження щодо того, скільки даних ви можете стягувати за вашою внутрішньою ціною. Ці обмеження залежать від типу вашого контракту.

У деяких конкретних випадках, можливо, доведеться сплатити додаткову плату за передачу даних у роумінгу, яка дорівнюватиме ліміту оптових даних для всього ЄС. Ця максимальна сума становить 2 євро/ГБ даних у 2022 році + ПДВ і з часом вона зменшуватиметься. З 2027 року він буде обмежений 1 євро/ГБ + ПДВ.

Якщо у вас є передплачена картка (тобто ви сплачуєте наперед за користування мобільним телефоном), ви можете користуватися своїм телефоном в інших країнах ЄС без додаткової плати. Однак, якщо ви платите за одиницю, а ваша внутрішня ціна за одиницю даних становить менш як 2 євро за ГБ, ваш оператор мобільного зв’язку може застосувати обмеження даних під час вашого роумінгу.

Якщо ваш оператор мобільного зв’язку застосовує ліміт обсягу даних, він має становити принаймні обсяг, отриманий шляхом ділення залишку кредиту на вашій попередньо оплаченій картці на 2 євро, щойно ви почнете користуватися послугами роумінгу даних. Ви отримаєте той самий обсяг даних у роумінгу, який оплатили заздалегідь. Ви, звичайно, можете поповнити свій кредит під час подорожі.

Після офіційного прийняття України до зони безплатного роумінгу ЄС дзвінки (на мобільні та стаціонарні телефони), текстові повідомлення (SMS) і використання Інтернету оплачуватимуться за внутрішніми тарифами, тобто за тією ж ціною, яку громадяни платять в межах України.

Нагадаємо, ЄС має намір скасувати платний роумінг для України.