Україна запроваджує збір біометричних даних для іноземців

Процедура необхідна для оформлення віз для в’їзду в Україну
Головне
Україна запроваджує збір біометричних даних для іноземців
Збір біометричних даних Фото: Рexels
28 Липня 2021, 16:32
читать на русском

Україна запроваджує збір біометричних даних іноземців та осіб без громадянства для отримання в’їзних віз.

Як повідомляє пресслужба Кабінету міністрів, відповідну постанову було ухвалено на засіданні уряду 28 липня.

З 1 січня 2022 року під час подання візового клопотання уповноважені органи здійснюватимуть обов’язкову фіксацію біометричних даних візових аплікантів (фотографування обличчя та сканування відбитків пальців обох рук). Дані зберігатимуться у візовій інформаційно-телекомунікаційній системі 5 років, після чого знищуватимуться.

В уряді зазначають, що запровадження фіксації біометричних даних дозволить:

  •  спростити процедуру ідентифікації/верифікації іноземців та осіб без громадянства під час/після їх в’їзду на територію України;
  •  удосконалити здійснення компетентними органами України контролю за міграційними потоками іноземців та осіб без громадянства;
  •  покращити координацію уповноважених органів України при реалізації державної міграційної політики;
  •  посилити боротьбу з використанням підроблених документів.

Вимога не буде застосовуватися до деяких категорій заявників, або застосовуватиметься в обмеженому обсязі (діти до 12 років; особи з дипломатичними або службовими паспортами; особи з фізичними вадами, які унеможливлюють подання біометричних даних тощо).

Нагадаємо,  у березні президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" щодо подання іноземцями та особами без громадянства біометричних даних для оформлення віз" № 1328-ІХ, ухвалений Верховною Радою України 4 березня 2021 року.