Українці можуть збільшити свої пенсії онлайн: пояснення Мінсоцполітики

Вже зареєстровано відповідний законопроєкт
Важливо
Українці можуть збільшити свої пенсії онлайн: пояснення Мінсоцполітики
Пенсіонери Фото cottonbro pexels.com
24 Серпня 2022, 17:57
читать на русском

У Мінсоцполітики розповіли, як українці можуть збільшити власні виплати онлайн.

Про це заявила міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, пише ZN.ua.

Кабмін раніше анонсував можливість українцям збільшувати власні пенсійні виплати. При цьому громадяни можуть самостійно платити ЄСВ, і ця послуга буде доступною онлайн.

Вносити кошти можна буде через вебпортал Пенсійного фонду та інші цифрові інструменти.

Вже зареєстровано законопроєкт, який спільно розробили народні депутати та Міністерство соціальної політики щодо можливості людині самостійно заплатити за себе страховий внесок. Раніше страховий внесок міг сплатити лише роботодавець. В окремих випадках можна було докупити страховий стаж заднім числом, тобто коли вже людина досягала пенсійного віку, а їй не вистачало стажу. Але це було скрутне рішення та складний розрахунок.

Сьогодні ми дуже спрощуємо цю систему, обов'язково цифровизуємо її. Це буде можливість зробити просто через особистий пенсійний кабінет чи інші цифрові інструменти. Не потрібно буде особисто кудись звертатися і зробити це можна буде онлайн, – наголосила Жолнович.

За її словами, цей проєкт розрахований на три цільові категорії громадян:

  • Перша категорія – це українці, які перебувають за кордоном, але зберігають за собою робоче місце в Україні, перебуваючи у відпустці без збереження заробітної плати. У такому разі за них не сплачують ЄСВ (єдиний страховий внесок), тобто страховий стаж пропадає.
  • Друга категорія – люди передпенсійного віку, які залишилися без роботи та яким важливо працевлаштуватися за таких скрутних часів.
  • Третя категорія – пенсіонери із потенційно невеликою пенсією.

Нагадаємо, що в Україні кожна застрахована особа може розрахувати розмір майбутньої пенсії за віком за допомогою сервісу "Пенсійний калькулятор".

1