Українці назвали головну подію 2020 року

Епідемія коронавірусу змусила українців менше думати про війну на Донбасі
Головне
Українці назвали головну подію 2020 року
Люди, чоловіки, жінки Фото Buro Millennial з Pexels
22 Грудня 2020, 07:08
читать на русском

Подією, яка вплинула на життя абсолютної більшості людей у 2020 році, стала епідемія коронавірусу.

Про це свідчать результати опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС.

43% українців назвали "Подією року" епідемію коронавірусу, при цьому очікувано абсолютно усі оцінили її як негативну подію.

Безумовно негативною подією року українці назвали і війну на Донбасі. Весняний карантин подією року назвали 12%, при цьому ця подія також одностайно оцінена як негативна. Чи не єдиною позитивною подією назвали будівництво автошляхів у рамках "Великого будівництва" – тільки 5% вважають будівництво доріг негативом.

Читайте також

2020-й запам’ятається роком поганих подій. Загалом лише 16% респондентів назвали позитивними ті події, які вони вважають головними подіями року. Для порівняння, у 2019 р. головну подію року (переважно це були парламентські та президентські вибори) вважали позитивною 58%, - зазначають автори дослідження громадської думки.

Опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС

Опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС

Головною подією року у світі більшість українців (38%) також називають початок епідемії коронавірусу та одностайно оцінюють цю подію негативно. Громадянські протести у Білорусі подією року назвали 16% українців, із них 19% вважають цю подію позитивною, а 71% - негативною.

Проте це вочевидь не свідчить про симпатію українців до Лукашенка, а негативна оцінка цієї події обумовлена радше масштабами насилля, яке застосовує режим Лукашенка до власних громадян, - зазначають автори дослідження.

Читайте також

Війну між Вірменією та Азербайджаном українці також здебільшого оцінюють як негативною подію. Єдиною позитивною для більшості світовою подією стала поява вакцини від коронавірусу.

Світові події 2020 року в сприйнятті українців також лишилися здебільшого негативними – тільки 17% громадян назвали позитивними ті події, які вони вважають подіями року, - йдеться у результатах опитування.

Опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС

Опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС

Нагадаємо, як свідчать результати соціологічного опитування Центру Разумкова, голова Верховної Ради України та мер Києва Віталій Кличко стали лідерами рейтингу довіри українців, обійшовши при цьому президента Володимира Зеленського.

За результатами цього ж опитування понад 40% українців вважають президента України Володимира Зеленського найбільшим "Розчаруванням 2020 року", але водночас і "Політиком 2020 року".

1