Зеленський став одночасно політиком та розчаруванням року - думка українців

Понад 35% опитаних не змогли обрати політика року
Головне
Зеленський став одночасно політиком та розчаруванням року - думка українців
Володимир Зеленський. Фото: УНІАН
16 Грудня 2020, 17:38
читать на русском

Понад 40% українців вважають президента України Володимира Зеленського найбільшим "Розчаруванням 2020 року", але водночас і "Політиком 2020 року".

Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

За даними соціологічного опитування, політиком 2020 року визнано Зеленського (досьє Володимира Зеленського) з підтримкою 20% респондентів, хоча цей показник значно менший, ніж наприкінці минулого року (тоді "Політиком року" його назвали 46%).

Читайте також

Так, 10% опитаних проголосували за п'ятого президента України Петра Порошенка (досьє Петра Порошенка), 5% - за народного депутата від "ОПЗЖ" Юрія Бойка.

За кума Путіна Віктора Медведчука (Віктор Медведчук) віддали свої голоси 4% опитаних.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков та лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко отримали по 3% кожен.

По 2% отримали міський голова Києва Віталій Кличко (досьє Віталія Кличка) та експрем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Ігор Смешко від партії "Сила та честь", Анатолій Шарій від однойменної партії набрали по 1% голосів опитаних українців.

36,5% не назвали жодного політика, який підходив би під цю категорію (у 2019 р. — 24%).

Соціологічне опитування "Політик року"

Соціологічне опитування "Політик року" (скрін: razumkov.org.ua)

Зазначається, що 42,1% респондентів вважають Зеленського все ж найбільшим розчаруванням 2020 року, а Порошенка - 10,4% опитаних.

По 2% набрали Медведчук, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля), Тимошенко, очільник Радикальної партії України Олег Ляшко, Олексій Гончарук, 1% — Святослав Вакарчук.

17% респондентів не змогли назвати жодного людини для цієї категорії, ще 5% опитаних заявили про своє розчарування усіма політиками.

Соціологічне опитування

Соціологічне опитування "Розчарування 2020 року" (скрін: razumkov.org.ua)

Дослідження проводили з 4 по 9 грудня 2020 року методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Нагадаємо, що українці взяли участь в опитуванні щодо дій та заяв президента України Володимира Зеленського. Найбільше невдоволення викликають економічна ситуація та боротьба з корупцією.