Українці в "Дії" зможуть підтвердити згоду на трансплантацію своїх органів

В Україні спростили процедуру трансплантації
Головне
Українці в "Дії" зможуть підтвердити згоду на трансплантацію своїх органів
Операція, трансплантація (Oleg Samchuk/Facebook)
16 Грудня 2021, 16:12
читать на русском

Верховна Рада 16 грудня ухвалила закон, яким громадянам України дозволяється через "Дію" надавати прижиттєву згоду чи незгоду щодо пожертви своїх органів для трансплантації у випадку смерті.

Як повідомляє пресслужба парламенту, ухвалено зміни до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (№ 5831).

Метою проєкту закону є забезпечення реалізації конституційного та природного права людини на життя та охорону здоров'я. Завданням законопроєкту є покращення та збільшення ефективності закону України "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині", - зазначається у повідомленні.

Голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький роз'яснив, що цим законодавчим актом "Верховна Рада створила умови для подальшого розвитку трансплантології в Україні".

Він каже, що законопроєкт № 5831 передбачає затвердження нової процедури згоди на посмертне донорство (через застосунок "Дія"), удосконалює алгоритми підбору пари донор-реципієнт, розширює коло осіб, які можуть приймати рішення про проведення вилучення органів, встановлює перехід від пілотного проєкту трансплантації до фінансування галузі з 2023 року через програму медичних гарантій.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я планує за три роки здобути повну трансплантаційну незалежність. Громадяни України зможуть лікуватися на батьківщині та економити, оскільки вартість проведення трансплантацій за кордоном в 3-4 рази дорожча, ніж в Україні.

Читайте також

1