Українці, які мають заборгованість за комуналку, можуть втратити субсидію

Борги потрібно повністю сплатити або укласти договір про реструктуризацію
Важливо
Українці, які мають заборгованість за комуналку, можуть втратити субсидію
Субсидії (Фото: Наш репортер)
3 Лютого 2024, 07:39
читать на русском

Попри війну, українці мають своєчасно оплачувати комунальні послуги. Держава надає житлові субсидії громадянам, які не можуть самостійно оплачувати за комуналку.

Директорка департаменту Пенсійного фонду України Олена Охріменко розповіла на YouTube-каналі "Суспільне.Рівне", які мають бути причини для позбавлення субсидії.

Вона зазначила, що деякі українці можуть втратити субсидію через тримісячну заборгованість по оплаті комунальних послуг, яка перевищує 680 грн.

"Якщо заборгованість виникла протягом трьох місяців, перевищує 680 грн і не є погашеною", – сказала Охріменко.

Щоб не втратити житлову субсидію, необхідно:

  • погасити заборгованість;
  • або укласти з Пенсійним фондом України договір про реструктуризацію.

Охріменко також нагадала, що житлову субсидію призначають у тому випадку, якщо витрати на комунальні платежі перевищують 15% середнього показника місячного сукупного доходу родини.

Субсидію призначають на час воєнного стану та на 1 місяць після його завершення. Під час неопалювального сезону розмір субсидії складає 350-400 гривень.

Також заявку на отримання субсидії можуть подавати внутрішньо переміщені особи.

Нагадаємо, на опалювальний період 2023-2024 розрахунок житлової субсидії проведено в автоматичному режимі для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 гривні.

Тобто тим українцям, які вже отримують житлову субсидію чи яким у літній період призначили нульову субсидію, додатково звертатися за виплатою не потрібно.

Під час розрахунку житлової субсидії з жовтня 2023 року враховуються доходи членів домогосподарства за I та II квартали 2023 року.

Читайте також

1