Українці, які захворіли на ГРЗ, грип або коронавірус, можуть відкрити лікарняний дистанційно

Для призначення лікування лікар може також дистанційно виписати електронний рецепт
Українці, які захворіли на ГРЗ, грип або коронавірус, можуть відкрити лікарняний дистанційно
Грип, хвороба (Фото: picabu)
11 Листопада 2023, 20:53
читать на русском

Пацієнти із симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ можуть відкрити лікарняний на термін до п'яти днів без відвідування лікаря.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"На період дії воєнного стану повертається можливість пацієнтам з симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ відкривати лікарняний дистанційно, як це було під час пандемії", – ідеться у повідомленні.

За словами заступниці міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марії Карчевич, "відтепер норма дистанційної виписки медичних висновків про тимчасову непрацездатність повертається і діятиме на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення".

"Це означає, що у разі наявності симптомів COVID-19, грипу або ГРВІ пацієнт має змогу звернутися до лікаря дистанційно за допомогою засобів телефонного зв’язку, інтернет-телефонії або засобів телемедичного зв’язку, а лікар на підставі звернення та опитування пацієнта відкриє медичний висновок про тимчасову непрацездатність на період 5 календарних днів", - зазначила Карчевич.

Для призначення лікування лікар може також дистанційно виписати електронний рецепт.

У МОЗ нагадали, що перший електронний рецепт відтепер також можна отримати без особистого прийому.

"При цьому ж у разі, якщо дію медвисновку про тимчасову непрацездатність потрібно буде продовжити на період понад 5 календарних днів, пацієнт обов’язково повинен буде з’явитися на особистий прийом до лікаря", - пояснили в МОЗ.

Нагадаємо, Вв Україні зареєстровано перший випадок зараження новим варіантом коронавірусу під назвою "Пірола". Симптоми субваріанту "Піроли" такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, утома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.