Українці зможуть отримати майже 100 тисяч гривень від держави на власний бізнес

Державна програма запрацює від 1 січня 2022 року
Головне
Українці зможуть отримати майже 100 тисяч гривень від держави на власний бізнес
Гроші, готівка (фото: УНІАН)
17 Вересня 2021, 12:30
читать на русском

Держава планує виділити від 1 січня 2022 року грошову допомогу малозабезпеченим на відкриття власного бізнесу. Міністерка соціальної політики Марина Лазебна підтвердила, що проєкт дійсно запрацює.

Як повідомив Укрінформ, державна програма передбачає виплати майбутнім бізнесменам до 15 мінімальних зарплат або 97,5 тисяч гривень.

За словами Лазебної, початковий капітал, який виділить держава, підприємці повинні вкласти у свій проєкт. Зокрема закупити обладнання та матеріали.

Чи потрібно повертати гроші державі

Крім того, впродовж трьох років необхідно буде повернути цю допомогу. Це можна буде зробити за рахунок сплачених податків і соціальних внесків з підприємницької діяльності (сума до повернення зменшується в залежності від перерахованого в бюджет).

Також можна не повертати гроші державі, якщо підприємець працевлаштує у свій новий бізнес двох малозабезпечених, що стоять на обліку в центрі зайнятості.

Хто може взяти участь в програмі

Виплати від держави на власний бізнес зможуть отримати працездатні, але не працюючі (зареєстровані в центрі зайнятості) особи з-поміж малозабезпечених сімей.

Як перевіряли ефективність програми

Спочатку проєкт був експериментальним та доступним у Харківській, Львівській та Полтавській областях, а також в окремих громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей.

Програма показала свою ефективність. Так, 237 малозабезпечених сімей стали підприємцями. Найбільше - на Львівщині. А за три роки бізнес не пішов лише у 19 людей, тобто припинили діяльність лише 8%.

Нагадаємо, що у грудні 2021 року планується підвищення мінімальної заробітної плати, а після цього зростання передбачається лише через 10 місяців.

Читайте також

1