Українці зможуть отримувати паспорти за кордоном

Перший пілотний проєкт вже стартував у Варшаві
Важливо
Українці зможуть отримувати паспорти за кордоном
Паспорт Фото: facebook.com/MReintegration
4 Липня 2022, 19:27
читать на русском

Українці, які під час війни виїхали за кордон, зможуть отримувати паспортні документи за межами України.

Як повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, уряд ухвалив відповідну постанову, яка дозволяє оформляти ID-картки та закордонні паспорти в закордонних підрозділах ДМС.

Перший пілотний проєкт вже стартував у Варшаві. За словами першого заступника міністра МВС Євгена Єніна, у польській столиці з серпня буде відкрито центр Державного підприємства "Документ".

А вже зараз наші земляки у цій країні можуть подати заяви-анкети, звернувшись до мобільних комплексів – спеціально облаштованих мікроавтобусів.

Перші документи можна буде отримати вже на початку серпня. Термін їх виготовлення скоротиться вдвічі й складе до 20 днів, зазначив Єнін.

Зазначається, що приймати документи для оформлення паспорта за кордоном будуть філії Державної міграційної служби. Забезпечити координацію реалізації проєкту доручено Міністерству внутрішніх справ.

За кордоном, згідно з постановою, українці зможуть отримати паспорти протягом 3-х місяців з дати подання відповідних документів. Якщо громадянин не забере паспорт у цей період, то документ повернуть до територіального підрозділу Міграційної служби для зберігання.

Паспорт зберігатимуть 2 роки, якщо за цей час його не заберуть, його утилізують. При цьому в цей термін не включається час дії воєнного стану в Україні чи карантину.

Нагадаємо, українці зіткнулися з затримкою видачі паспортів через розв'язану росією війну проти України. Тепер процес оформлення біометричних документів триває довше, ніж це було раніше.

1