Українці зможуть використовувати цифрові паспорти нарівні з паперовими

Поняття "е-паспорт" та "е-паспорт для виїзду за кордон" буде закріплено на рівні закону
Українці зможуть використовувати цифрові паспорти нарівні з паперовими
Цифровий загранпаспорт (фото: УНІАН)
4 Лютого 2021, 23:00
читать на русском

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про цифрові паспорти, яким передбачається використання таких документів на рівні з паперовим. Це дозволить безперешкодно користуватись ним на рівні держави та для подорожей.

Про це повідомило інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Підтримали законопроєкт 303 народні депутати.

Документом пропонується закріпити на рівні закону можливість використання громадянами України зображення в електронній формі інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, а також в інших документах, в яких показується інформація про реєстраційний номер облікової картки платника податків та/або про зареєстроване місце проживання (е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон).

Читайте також

Наразі цифрові паспорти передбачено постановою Кабінету Міністрів України №278 від 15.04.2020. Але проєкт є тимчасовим, що унеможливлює використання громадянами України е-паспорту та е-паспорту для виїзду за кордон після 2021 року. Це питання врегулює законопроєкт.

Поняття "е-паспорт" та "е-паспорт для виїзду за кордон" буде закріплено на рівні закону.

Документ встановлює, що е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон формується безкоштовно за бажанням особи та може пред’являтися на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону; в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Нагадаємо, що від 1 січня 2021 року через подорожчання бланків зросла загальна вартість оформлення паспорта у формі картки, паспорта для виїзду за кордон та посвідок на тимчасове і постійне проживання.

1