Українців попередили про можливі відключення світла через підрив Каховської ГЕС

Енергетична система України перебуває у режимі адаптації
Головне
Українців попередили про можливі відключення світла через підрив Каховської ГЕС
Електроенергія (Фото: pexels)
9 Червня 2023, 18:47
читать на русском

Після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС в Україні можуть ввести відключення світла.

Про це заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Сахарук зазначив, що енергетична система України переживає режим адаптації, зокрема, щоб зменшити об'єм води, що скидається в Каховське водосховище.

"Станції дають додаткову генерацію, щоб споживачі по всій країні не мали відключень світла. Попри це, у вечірній час може виникати дефіцит, а отже і обмеження Виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але ситуація в енергосистемі залишається непростою, а ввечері у зв'язку з обмеженою кількістю енергоблоків у роботі може виникати дефіцит потужності", - йдеться у повідомленні.

Крім того, у ДТЕК додали, що наразі найбільше відключень світла у прифронтових районах, але вони не пов'язані з дефіцитом в енергосистемі.

Додамо, що в Україні виник дефіцит потужності, оскільки гідроелектростанції, розташовані на Дніпрі вище підірваної росіянами Каховської ГЕС, знизили потужність виробництва. України брала аварійну допомогу від енергосистеми Румунії. Втім, дефіцит в енергосистемі може виникнути знову.

Нагадаємо, в ніч проти 6 червня російські окупанти здійснили підрив дамби Каховської ГЕС.  В результаті цього теракту, що здійснили російські окупанти, затоплено багато населених пунктів

У річку Дніпро внаслідок підриву Каховської ГЕС потрапило 150 тонн машинних мастил. Є загроза для систем водопостачання Запорізької та Дніпропетровської областей, окупованого Криму.

1