Українців у в`язницях Азії і Африки утримують без достатньої їжі та чистої води

Найчастіше таке трапляється з моряками, яких захоплюють у полон пірати або ж терористи
Українців у в`язницях Азії і Африки утримують без достатньої їжі та чистої води
Тюрма (Фото: picabu)
11 Травня 2021, 18:04
читать на русском

Українці, яким довелося побувати у тюрмах Азії, Африки і навіть деяких країн Європи, скаржаться на нелюдські умови утримання в`язнів.

Про це в інтерв`ю УНІАН розповів представник Уповноваженого з додержання прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони та процесуальних прав В’ячеслав Петльований

Зокрема чиновник розповів, що українці, які перебувають у виправних установах на території Греції, наприклад, скаржаться, що у в’язниці Маландріно було обмежено доставлення їжі. Через дефіцит води у в’язниці доводилося купувати її за власні кошти.

Переповнені камери, антисанітарія, відсутність спальних ліжок, якість їжі, брудна вода, яку неможливо пити - такі проблеми у в’язницях країн Бангладеш, В’єтнаму, Королівства Таїланд. В одному зі звернень до Уповноваженого зазначалося, що в одній з цих країн в одній камері утримували 12 осіб, які спали на підлозі. Але найбільша проблема тут - доступ до питної води та води, яку застосовують для гігієнічних потреб, - розповів Петльований.

Представник омбудсмена наголосив, що у країнах Африки в одній камері може сидіти більше, ніж по 20 осіб. Тут існує найбільший дефіцит питної води, якісної їжі, ліків та засобів гігієни. В Африці актуальною є проблема незаконного захоплення та утримання українських моряків піратами.

Читайте також

Зі звернень родичів моряків, які утримувалися на території Лівії, відомо, що наші громадяни деякий час спали на підлозі. У багатьох моряків були проблеми зі здоров’ям, адже вони оголошували голодування, вимагаючи звільнення через пандемію COVID-19. За словами їхніх родичів, зв'язок з ними був проблематичний, а медичну допомогу не надавали, - повідомив чиновник.

Нагадаємо, представник омбудсмена також розказав, що українських полонених і ув`язнених в російських тюрмах катують струмом, їм не дають спати, б`ють і садять у клітки.

1