Українців, які мають втрачене або пошкоджене майно, звільнили від податку на нерухомість

Відповідний закон ухвалив парламент
Важливо
Українців, які мають втрачене або пошкоджене майно, звільнили від податку на нерухомість
Оподаткування житла (Фото: Міністерство фінансів України)
12 Квітня 2023, 14:26
читать на русском

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7632, яким звільняються від податку на нерухомість власники майна, що було знищене чи пошкоджене внаслідок російської агресії.

Про це повідомила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голову партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

"Цим законопроектом ми закріпили в Податковому кодексі норму, яка дозволяє не нараховувати та не сплачувати податок на нерухоме майно, яке відрізняється від земельної ділянки, починаючи з місяця, в якому об'єкт зруйновано. А сам факт руйнування має бути підтверджено актом огляду об'єкта, складеного ДСНС або його територіальним органом чи органом місцевого самоврядування", - заявила Шуляк.

Вона додала, що ця норма є особливо нагальною в умовах війни, оскільки об'єкти нерухомості могли стати повністю або частково непридатним для використання, а підготовка документів для зміни податкових зобов'язань на такі об'єкти досить тривала.

Також відповідно до законопроєкту, фізичні особи звільняються від сплати земельного податку до останнього числа, місяця, в якому завершені бойові дії чи окупація відповідної території.

"Звільняються від сплати податку не лише землі, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, а й в районах, де тривають або можливі активні бойові дії. Крім того, очевидно, що землі, які межують з російським кордоном не можуть бути оброблені через обстріли з боку країни-агресора. А деокуповані території здебільшого заміновані ворогом, що також унеможливлює їх обробку", - зазначила ініціаторка законопроекту.

Зазначимо, що нарахування та сплата податку для знищеного чи пошкодженого майна припинятиметься незалежно від включення відповідної території до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та тимчасово окупованих територій, оскільки пошкодження від рашистських обстрілів є на всій території України.

Нагадаємо, раніше народний депутат Андрій Стріхарський презентував проєкт по забезпеченню внутрішньопереміщених осіб новим житлом.

Читайте також

1