Українцям колотимуть другу бустерну дозу вакцини проти COVID-19

Кому не рекомендовано отримувати бустерну дозу щеплення
Головне
Українцям колотимуть другу бустерну дозу вакцини проти COVID-19
Вакцинація від коронавірусу Фото: УНІАН
20 Липня 2022, 15:05
читать на русском

В Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям віком від 60 років, а також людям 18-59 років із хронічними хворобами.

Як повідомляє МОЗ, відповідні рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики № 16-06/2022 були затверджені наказом МОЗ № 1249 від 19 липня 2022 року.

Зазначається, що для другої бустерної дози застосовуватимуть мРНК-вакцину (наразі в Україні це Pfizer) з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози.

Другий бустер можуть отримати:

  • люди віком понад 60 років
  • люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми
  • люди з інвалідністю
  • люди з імуносупресією
  • люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів – https://bit.ly/NTHEI_16_06_2022)
  • люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями

Другу бустерну дозу вже застосовують в Ізраілі, США, Канаді, Великій Британії, Японії, її рекомендували вводити в країнах ЄС, - нагадали у МОЗ.

Щепитися від COVID-19 в Україні можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації. Перелік пунктів за посиланням, або за телефоном 16-77.

У відомстві зазначають: дослідження щодо застосування додаткових бустерних доз вакцин проти COVID-19 показали, що додаткова доза мРНК-вакцини покращує захист від хвороби для людей віком понад 60 років і людей з імунодефіцитом. Водночас попередні дані досліджень свідчать про те, що у молодих людей без хронічних хвороб користь від додаткової бустерної дози мінімальна. Тому здоровим людям до 60 років; вагітним без супутніх захворювань, які збільшують ризик тяжкого перебігу COVID-19; групам професійного ризику, як-от медичні працівники, наразі не рекомендовано отримувати бустерну дозу щеплення.

Нагадаємо, в Україні зросла кількість захворювання на коронавірус, у Міністерстві охорони здоров'я готуються до нової хвилі COVID-19.