Україні не вистачить вакцини проти COVID-19: уряд не домовився вчасно

Україна покладається на програму COVAX від ВООЗ, як і ще 190 країн світу
Важливо
Україні не вистачить вакцини проти COVID-19: уряд не домовився вчасно
Вакцина, коронавірус (фото: Pexels)
11 Грудня 2020, 11:14
читать на русском

Україна може залишитись без вакцини проти COVID-19, оскільки уряд не уклав вчасно контракти зі світовими компаніями-виробниками.

Про це повідомляє міжнародна група People's Vaccine Alliance.

Україна - одна із тих країн, де коронавірус швидко поширюється, а уряди не змогли укласти вчасно угод на отримання вакцини проти COVID-19 від провідних компаній-виробників.

Представники міжнародних благодійних організацій повідомили, що багаті країни закупили стільки вакцини, що зможуть тричі провести вакцинацію серед населення. Вони уклали контракти навіть з тими виробниками, які ще не мають готової вакцини, або ж вона тестується. Відповідно бідні країни не зможуть отримати вакцину проти COVID-19 найближчим часом.

Згідно з інформацією, яку оприлюднила група, у 70 країнах світу отримати щеплення від коронавірусу зможе лише одна людина з десяти.

Читайте також

Все ж українська влада має надію, що, оскільки Україна є учасником глобальної ініціативи COVAX, то за цією програмою зможе отримати вісім млн доз вакцини, яких вистачить для 4 млн людей (10% населення). Зазначимо, що ще майже 190 країн покладаються теж на COVAX.

Масову вакцинацію в Україні уряд планує розпочати навесні або влітку 2021 року.

Міжнародні благодійні організації закликають фармацевтичні компанії-виробники вакцин проти коронавірусу через ВООЗ відкрити доступ до своїх технологій та інтелектуальної власності, щоб вакцини могли вироблятися масово і були доступні для всіх, кому вони потрібні. На їхню думку, уряди повинні гарантувати безкоштовний і справедливий розподіл вакцин за принципом потреби.

Нагадаємо, що вакцину від COVID-19 уже розподілили між країнами, більшу частину якої розкупили багаті люди - 53%. В той час як 67 бідних країн ризикують залишитися без необхідної кількості вакцини.

1