Українка народила мертву дитину без черепа у Польщі

На 17-у тижні вагітності варшавський гінеколог не розповів жінці про патологію в дитини
Українка народила мертву дитину без черепа у Польщі
Немовля, пологи, дитина Фото: Anthony з Pexels
26 Вересня 2022, 15:15
читать на русском

У Польщі на 30-му тижні вагітності українки гінекологи діагностували в плода відсутність черепа (акранія), проте відмовили робити аборт. Уже на 33-му тижні лікарі викликали пологи, дитина народилася мертвою.

Про це повідомили "Факти".

Коли українка Марія Яворська перебувала на 17-му тижні вагітності, відомий варшавський гінеколог під час ультразвукового обстеження сказав, що народиться дівчинка, проте не розповів про ваду. Її діагностував інший лікар на 30-му тижні вагітності.

Таким чином у дитини діагностували акранію. Плід не має шансів на виживання, адже дефект є смертельним. Дитина без черепа не бачить та не чує. Голова закінчується на рівні очей, а на місці черепа залишається величезна кривава рана.

Марина не хотіла продовжувати вагітність, адже кожен день зміцнював її зв'язок з дитиною, яка все одно мала померти. Жінка перебувала в депресії та мала суїцидальні думки. Вона отримала довідку від психіатра, в якій зазначалося, що продовження вагітності може загрожувати її здоров'ю та життю. На 31 тижні вагітності вона звернулася до спеціалізованої лікарні "Інфлянка" у Варшаві, але лікарі відмовилися переривати вагітність. Ситуація змінилася, коли з відпустки повернувся директор лікарні. Лікарі викликали пологи на 33-му тижні вагітності, дитина народилася мертвою. Марина не хотіла на неї дивитися, бо, за її словами, "не пережила б цього", - йшлося в повідомленні.

У Польщі аборти дозволені лише у двох випадках: якщо вагітність стала наслідком зґвалтування та, якщо плід несе загрозу життю жінки.

Нагадаємо, що Конституційний суд Польщі ухвалив, що аборт через важкі, невиліковні або фатальні вади розвитку плоду суперечить Конституції.

1