Українська земля здорожчає вдвічі – Шмигаль

Подорожчання землі відбудеться внаслідок старту земельної реформи
Головне
Українська земля здорожчає вдвічі – Шмигаль
Поле (Фото: picabu)
25 Травня 2021, 14:22
читать на русском

Прем’єр - міністр України Денис Шмигаль анонсував зростання ціни на землю після запуску реформи, від чого, на його думку, мають виграти землевласники й український бізнес.

Про це  Шмигаль заявив під час виступу на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Земля" 25 травня.

Відкриття ринку землі, заплановане на липень 2021 року, сприятиме зростанню цін на сільськогосподарські землі в Україні.  Протягом перших кількох років після запуску реформи вартість землі може зросте щонайменше вдвічі, - сказав глава уряду (досьє Дениса Шмигаля).

Шмигаль вважає, що від реформи виграють землевласники - близько 7 мільйонів українців, які мають земельні ділянки. Водночас відкриття ринку землі є вигідним і для українського бізнесу.

Коли йдеться про відкриття ринку землі, це означає встановлення справедливості. Відкриття ринку землі спричинить зростання ціни на землю щонайменше удвічі протягом перших 3-5 років. Такі наші оцінки, такі оцінки експертів, - сказав Шмигаль.

Прем’єр - міністр запевнив, що уряд встигає підготувати всі необхідні нормативні акти для запуску ринку землі від 1 липня 2021 року.

Читайте також

Він також наголосив, що земельна реформа — це передусім про відновлення історичної справедливості, про стимулювання розвитку сільського господарства, про децентралізацію та збільшення ролі громад у прийнятті важливих рішень.

Після запуску обігу земель у виробників з’явиться можливість планувати свою діяльність на роки і десятиліття вперед і не боятись інвестувати. Водночас дрібні та середні фермери отримають першочергове право викупу землі у разі, якщо землевласник вирішить продати свій пай... Відкриття ринку землі дозволить українському агросектору стати справжнім локомотивом економічного розвитку. Я вірю, що це історичний крок для нашої держави, який мав бути зроблений ще кілька десятиліть тому, але буде зроблений командою президента Володимира Зеленського в 30-ту річницю Незалежності, - додав Шмигаль.

Нагадаємо, вчора, 24 травня під час форуму президент України Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) підписав один із законів, які є одним з останніх кроків до запуску повноцінного ринку землі. Закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" був ухвалений парламентом 28 квітня цього року.