Українське МЗС викликало посла Угорщини: що сталося

Угорський прем`єр Віктор Орбан прийшов на футбол у шарфі з картою "Великої Угорщини"
Головне
Українське МЗС викликало посла Угорщини: що сталося
Віктор Орбан
22 Листопада 2022, 17:33
читать на русском

Міністерство закордонних справ України викликає посла Угорщини. Причиною стала витівка угорського прем'єра Віктора Орбана, який оскандалився через шарф з натяком на анексію української території.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко в Facebook.

"Пропагування в Угорщині ідей ревізіонізму не сприяє розвитку українсько-угорських відносин. До МЗС України буде запрошений угорський посол, до відома якого буде доведено неприйнятність вчинку Віктора Орбана", - заявив Ніколенко.

Також МЗС очікує на офіційні вибачення угорської сторони та спростування зазіхання на територіальну цілісність України.

Як відомо, угорський прем'єр Віктор Орбан прийшов на футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта "Великої Угорщини".

На ній було зображено карту Угорщини з частинами країн ЄС, а саме: Австрії, Словаччини, Румунії та Хорватії. При цьому там також було включено і регіони сьогоднішніх Сербії та України. Колись ці території належали Королівству Угорщина до кінця Першої світової війни.

У МЗС Румунії вже також встигли відреагувати на витівку прем'єра Угорщини, зокрема висловивши жорстке несхвалення його вчинку.

"Подібний жест перебуває у очевидному контрасті з атмосферою відкритості та поновленням двостороннього діалогу з приводу нещодавніх консультацій, які румунський міністр закордонних справ провів у Будапешті як з угорським колегою, так і з угорським прем'єром", - йдеться у тексті публікації МЗС.

Нагадаємо, що у нових угорських підручниках почали знаходити ознаки пропаганди. Як з’ясувалося, освітянська програма вдарила також по Україні – новому об’єкту загальнодержавної ненависті, яку роздуває команда прем'єр-міністра Орбана.

Угорські автори немов позбавили Україну суверенітету над кримськими горами, повідомивши дітям, що Карпати – єдині гори в Україні, "біля підніжжя яких розташовані історичні угорські міста: Унгвар (Ужгород), Мункач (Мукачево), Хуст".

У розділі про новітню історію угорських школярів переконують, що в Україні точиться громадянська війна, до якої росія напевно не причетна.

Читайте також