Українські біженці зможуть залишитися у Нідерландах після припинення тимчасового захисту

Українським біженцям у Нідерландах можуть запропонувати залишитися у країні після закінчення дії Директиви ЄС про тимчасовий захист
Українські біженці зможуть залишитися у Нідерландах після припинення тимчасового захисту
Нідерланди фото: Pinterest
12 Липня 2023, 22:52
читать на русском

У Консультативній раді з міграції пропонують уряду розглянути три варіанти легального перебування українців у майбутньому.

Про це повідомляє euractiv.com.

У звіті організації зазначається, що "тимчасовість" перебування 93 000 українських біженців стає проблемою. Дія Директиви про тимчасовий захист може бути продовжена не пізніше ніж до 4 березня 2025 року. Але подальші перспективи залишаються невизначеними – невідомо, до якого часу муніципалітети мають організовувати прихисток, медичні заклади надавати лікування та скільки часу роботодавці можуть розраховувати на українських працівників.

"У міру того, як війна затягується, тимчасовий характер директиви і рішень починає даватися взнаки. У цієї тимчасової домовленості є ціна – для самих людей та нашого суспільства. Яку перспективу Нідерланди хочуть запропонувати українцям?", – йдеться у звіті.

Консультативна рада з міграції закликає уряд обговорити та упорядкувати на рівні ЄС статус проживання українських біженців та їхнє повернення додому. Також пропонується три варіанти для легального перебування для українців у Нідерландах після війни:

  • посвідку на тимчасове проживання;
  • дозвіл на проживання із нетимчасовою метою (дає право отримати посвідку на постійне проживання);
  • посвідку на проживання для кваліфікованих працівників та студентів.

Уряд Нідерландів також може зосередитися на визнанні компетенцій медиків та фахівців інших професій, зазначається у звіті. Працедавці зможуть зосередитися на навчанні та перепідготовці людей із захистом та наймати висококваліфікованих фахівців.

Нагадаємо, уряд Болгарії продовжив до кінця вересня 2023 року схему державної підтримки для розміщення осіб, які отримали тимчасовий захист, рятуючись від російсько-української війни.

Читайте також

1