Українські чиновники задекларували криптовалюти на мільярди гривень

652 посадовців задекларували 46 351 біткоїн
Важливо
Українські чиновники задекларували криптовалюти на мільярди гривень
Криптовалюта Bitcoin/Біткоїн (фото: pexels)
7 Квітня 2021, 11:33
читать на русском

Цього року 652 українських чиновників задекларували 46 351 біткоїн на 75 млрд грн.

Про це у своєму Телеграм-каналі повідомив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Цього року 652 українських чиновники задекларували 46 351 біткоїн на 75 млрд грн. Або вони їх нафантазували, щоб потім виправдати свій кеш і відбілити гроші, або прогресивних і далекоглядних інвесторів у нас більше, ніж ми думали, - розповів міністр.

Допис міністра Федорова у Телеграм-каналі

Тим часом "Опендатабот" повідомляє, що із 791 872 чиновників, які задекларували доходи, 652 вказали у деклараціях біткоїни.

Дані Опендатаботу

Зазначається, що найбільша кількість власників задекларованих криптовалют працює у міських радах, Міністерстві оборони та Національній поліції.

Дані Опендатаботу

За даними "Опендатаботу", найбільше криптовалюти записав у декларації депутат Дніпровської міської ради В’ячеслав Мішалов — 18 000 біткоінів (в еквіваленті це більше мільярду доларів США).

Він очолює рейтинг посадовців, що задекларували біткоіни два роки поспіль, - зазначає видання.

Нардепи Олександр та Анатолій Урбанські вже три роки знаходяться у топі рейтингу, їх статки не змінюються — 5 328 та 4 256 біткоїнів відповідно. Депутат Одеської облради Володимир Кривошея вдруге декларує 3 493 біткоїни і також не виходить з топ-п’ятірки.

Читайте також

Також у п’ятірці лідерів рейтингу  - співробітник МЗС України Петро Ленський, він разом з дружиною Світланою Ленською задекларував 6 528 біткоїнів.

Кількість посадовців, що декларують біткоіни, зросла. Так, у 2016-му криптовалюту задекларували 25 чиновників, у 2020-му — вже 652, - кажуть дослідники.

В "Опендатаботі" нагадують, що криптовалюти в Україні не мають правового статусу, дослідити їх походження неможливо.

В теорiї ви спроможні задекларувати будь-яку суму в біткоінах, не приводячи ніяких доказів її фактичного існування. Це збільшує ризик фінансових зловживань. Скажімо, заявлені біткоіни можуть бути в майбутньому використані для пояснення незаконних доходів. За правилами НАЗК у деклараціях криптовалюти позначають як нематеріальний актив, - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, експерт криптовалютного ринку, співзасновник Prof-it Blockchain, а також розробник Bitcoin Ultimatum Богдан Прилепа прогнозує подальше зростання біткоїну.