Українські кібершахраї вкрали понад 700 тисяч доларів на медобладнання для хворих на covid-19

Шахраї зламали пошту компанії і підробили платіжки
Українські кібершахраї вкрали понад 700 тисяч доларів на медобладнання для хворих на covid-19
Хакер, кібератака (фото: Pexels)
6 Січня 2022, 17:29
читать на русском

До Департаменту кіберполіції звернулася медична компанія, яка повідомила про шахрайське заволодіння грошима, призначеними для купівлі медичного обладнання для обстеження хворих на COVID-19.

Про це повідомили у департаменті кіберполіції України.

Правоохоронці встановили, що зловмисники надіслали фішингове посилання партнерам потерпілої компанії. За допомогою фішингу правопорушники отримали дані для входу до електронної скриньки.

Далі шахраї підробили платіжне доручення, яке розсилали зі зламаної електронної скриньки партнерів із Китайської Народної Республіки. Відтак українська медична компанія перерахувала гроші на рахунок шахраїв, відкритий у Великобританії. У такий спосіб фігуранти намагалися привласнити понад 723 тисяч доларів США.

Працівники кіберполіції спільно зі слідчими поліції Києва, а також у співпраці з правоохоронцями Великобританії заблокували гроші, викрадені з рахунку компанії.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Зловмисникам може загрожувати до восьми років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

Нагадаємо, в Україні кіберзлочинці придумали нову схему крадіжки грошей з рахунків, обіцяючи людям онлайн-компенсації витрат на лікування коронавірусу та на комунальні послуги.

Читайте також

1