Українські політики та партії витратили на рекламу у Facebook 6,6 млн доларів

Також вони робили рекламу і в Instagram
Важливо
Українські політики та партії витратили на рекламу у Facebook 6,6 млн доларів
Instagram та Facebook (фото: hype.com)
18 Листопада 2020, 14:14
читать на русском

Витрати українських політиків на рекламу в соцмережі Facebook з початку 2020 року і до кінця жовтня, коли в країні відбулися місцеві вибори, сягнули 6,6 млн доларів.

Про це повідомляє рух "Чесно".

6,6 млн доларів - витрати українських політиків у 2020 році на рекламу у Facebook. Для порівняння, це трохи більше від річного бюджету міста Дрогобича, - зазначається в повідомленні.

Соціально-політичну рекламу за цей період поширювали з 4,5 тис. сторінок у Facebook та Instagram. Сторінки, які платили за суто політичну рекламу за та проти партій або кандидатів, вклали в поширення дописів щонайменше 5,7 млн доларів (близько 154 млн гривень).

Читайте також

Решта витрат припадають на сторінки, які витратили на поширення дописів менше ніж 500 доларів, а також на сторінки держструктур, громадських організацій, медіа, які не виявляли своїх симпатій, комерційні сторінки тощо.

Левова частка витрат, 5 млн доларів, припадає на два місяці кампанії - вересень і жовтень. Для порівняння, у червні—липні 2019 року під час парламентських виборів на політичну та соціальну рекламу витратили близько 2,5 млн доларів, тож витрати на соцмережі на місцевих виборах удвічі перевищили витрати на парламентську кампанію. Хоча варто зважати на те, що парламентські вибори були позачерговими, і це суттєво вплинуло на стратегії партій та їхнє ресурсне забезпечення.

Очолює ТОП-20 за витратами сторінка "Політична партія "За майбутнє". Її створили у травні 2020 року, а від серпня до жовтня вона витратила майже 170 тисяч доларів. На рекламу ставили дописи про партійців із різних регіонів, а також фрагменти ефірів ток-шоу де гостем був лідер партії Ігор Палиця.

Другу позицію рейтингу займає сторінка "Наш край", яка витратила 166 тисяч доларів.

До цього списку також увійшли відразу три сторінки "Слуги народу" та її кандидатів. Так, кандидатка на посаду мера Києва Ірина Верещук витратила майже 69 тис. доларів, основна партійна сторінка і київська сторінка партії - 52 тис.  доларів і 36 тис.  доларів відповідно.

Більшість сторінок, які потрапили до рейтингу, - партійні або сторінки політиків. Винятком є лише сторінка програми Савіка Шустера на телеканалі "Україна 24". У 2020 році вона витратила на поширення рекламних дописів майже 47 тис. доларів.

Рейтинг замикає партія "Довіра" зі своєю полтавською сторінкою, яка витратила на поширення дописів 31 тис. доларів. Політсила висунула своїх кандидатів лише в Полтавській і Тернопільській областях і є єдиною "регіональною" партією, чия сторінка в соцмережах потрапила до ТОП-20 за витратами.

Нагадаємо, що раніше за час передвиборчої кампанії українські політики та політичні партії витратили на рекламу в Facebook орієнтовно 2,6 млн доларів (близько 70 млн грн).