Українські судді, чиновники та нардепи попри війну купляють авто преміум-класу (відео)

Серед придбаних авто – нові Lexus, BMW, Audi і Tesla вартістю у декілька мільйонів гривень. Окремі держслужбовці оформлювали кредит, а декому – допомагали грошима батьки.
Головне
Українські судді, чиновники та нардепи попри війну купляють авто преміум-класу (відео)
автомобіль
19 Грудня 2023, 10:38
читать на русском

Журналісти проаналізували реєстр декларацій і виявили низку держслужбовців, які придбали елітні автомобілі після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Серед них народні депутати від партії "Слуга народу", працівники МВС та ДБР, судді районних та апеляційних адмінсудів.

Про це пишуть "Схеми"

Судді

Зокрема, власником елітного авто у 2022 році став суддя Харківського апеляційного суду Сергій Шабельніков. Він придбав LEXUS NX 350H 2022 року випуску. Це середньорозмірний кросовер преміум класу з повним приводом, повний гібрид 4-го покоління. У повідомленні про суттєві зміни майнового стану суддя вказав вартість авта – 2 млн 185 тисяч гривень. На запитання журналістів суддя повідомив, що купив авто за власні гроші, що йому "у Харкові потрібна надійна автівка", і що він "із колегами допомагає ЗСУ".

Суддя Восьмого апеляційного адмінсуду Тетяна Шинкар у вересні минулого року стала власницею AUDI Q7 2022 року випуску. У повідомленні про суттєві зміни в майновому стані вона вказала її вартість – це 2,7 мільйона гривень. У розмові з журналістом суддя пояснила, що "зробили замовлення на цю автівку ще рік перед тим". "Ми проплатили перший внесок. І в нас, іншими словами, не було вибору", – відповіла Шинкар.

Суддя Турківського райсуду на Львівщині Ростислав Ференц вказав у повідомленні до НАЗК, що у цьому році взяв кредит для купівлі Toyota Corolla 2023 року випуску, зазначивши її вартість у 1 млн 338 тисяч гривень.

Працівники правоохоронних органів і чиновники

У травні 2022-го року допомогу від матері у розмірі 898 тисяч гривень отримав директор Департаменту інформатизації МВС України Олександр Михайлов. Наступного дня після отримання грошової допомоги Михайлов став власником електрокару TESLA Model Y 2020-го року випуску. Він вказав її вартість у 1,2 мільйона гривень. Матір працівника МВС коментувати журналістам грошовий подарунок не захотіла. Її син заявив, що "готовий відповідати на питання особисто, а не телефоном", але коли саме – не зміг сказати, наголосивши, що "зараз не може, працює".

15 вересня 2022-го керівник відділу ДБР Олександр Говорущак подав до НАЗК декларацію про те, що став власником BMW X5 2018-го року випуску, вказавши вартість в 1 млн 350 тисяч гривень. На запитання про доцільність купівлі такого авта під час війни, Говорущак сказав: "А чому ви вирішили, що я відповідати повинен? Те, що ви говорите (що запитання ставить журналіст – ред.), це може не відповідати дійсності". На пропозицію показати посвідчення, відреагував так: "Мені це нецікаво. В декларації все зазначено, дивіться, вивчайте. Якщо у вас якісь зауваження, то скеровуйте у відповідні органи".

Заступник міського голови Ужгорода Вадим Борець наприкінці 2022-го вказав, що став власником BMW X7 XDRIVE 30D 2022 року випуску і зазначив його вартість – півтора мільйона гривень. На прохання про коментар Вадим Борець заявив, що "не знає, з ким розмовляє" і запропонував для цього журналістові приїхати в Ужгород.

Народні депутати

Також двоє народних депутатів з фракції "Слуга народу" у серпні 2022-го придбали елітні авто.

Зокрема, голова комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак став власником BMW 530E 2019-го року випуску, вказавши її вартість – це 1 млн 200 тисяч гривень.

Ще один нардеп, член парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ, Євген Пивоваров став власником Audi A8 2020-го року випуску. Вказана у декларації вартість – 1 млн 300 тисяч гривень.

Обидва депутати відмовилися надати коментарі телефоном. Бабак згодом надіслав повідомлення, в якому зазначив, що перед купівлею продав інше BMW за 600 тисяч гривень і допомагає військовим, "хоча на цьому і не піариться".

Раніше ми писали, що українські нардепи під час війни продовжують купувати дорогі авто, проте оформлюють їх на помічників, водіїв, бізнес та членів своїх сімей.

Читайте також

1