Будують, купляють і приховують: з 25 голів ОВА декларації про майновий стан подали лише 14

Декларації чотирьох голів ОДА закриті повністю, у семи очільників останні оновлення датуються періодом до повномасштабного вторгнення.
Головне
Будують, купляють і приховують: з 25 голів ОВА декларації про майновий стан подали лише 14
15 Грудня 2023, 11:40
читать на русском

З 25 керівників обласних державних адміністрацій подали відкриті декларації за 2021 та / або 2022 роки лише 14 чиновників. Четверо оприлюднили тільки дані щодо змін майнового стану.

Про це повідомляє "Слідство.Інфо" з посиланням на Єдиний державний реєстр декларацій, оприлюднений на сайті Нацагентства з питань запобігання корупції.

Зокрема, декларацію за 2021 рік подав голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко, за 2022-й — очільник Полтавської ОДА Філіп Пронін. Декларації за 2021 та 2022 роки подали голови Закарпатської, Київської, Сумської, Харківської, Хмельницької, Чернівецької, Чернігівської, Дніпропетровської областей.

Декларації голів Запорізької, Луганської, Одеської, Херсонської ОДА закриті повністю. Керівники Вінницької, Львівської, Донецької, Житомирської, Івано-Франківської, Миколаївської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської областей станом на вечір 11 грудня своїх декларацій за 2021 та / або 2022 роки не завантажили. Голови Львівської, Кіровоградської, Вінницької області та Київський міський голова оприлюднили лише дані щодо змін майнового стану.

Віталій Кличко показав найбільші зміни — у травні брат Володимир Кличко передав очільнику столиці корпоративні права на американську компанію MAXIMUM I, LLC (LLC28884-2004) вартістю понад 245 млн грн Фірма зареєстрована в Неваді, агентом є Мелісса Москал Бенсівенга, яка працює в структурах Кличків. Раніше журналісти "Схем" повідомляли, що вона керує трастом The Maximum Trust, який володіє будинком на Stradella RD в Лос-Анджелесі (США).

Також зміни показав очільник Кіровоградської області Андрій Райкович. Він двічі отримав роялті від власної ТОВ "Міа-Люкс" на майже 4  і 3,8 млн грн, Райкович кілька разів надавав грошову допомогу родичам на суму понад 384 та 383 тис. грн, придбав за 405 тис. грн будинок у селі Суботці Кіровоградської області на 222 кв. м. (ймовірно, відображено у цій декларації).

Що стосується голів адміністрацій, які подали і оприлюднили повні декларації за 2021-22 роки, то у більшості з них майнове становище поліпшилось.

Наприклад, голова Полтавської ОДА Філіп Пронін задекларував додаткове офісне приміщення (було одне, 3 квартири, земельна ділянка та будинок) і оновлення автопарку BMW.

Голова Дніпропетровщини Сергій Лисак додав одну квартиру в користуванні і 200 тис. грн заощаджень. Керівник Чернівецької області Руслан Запранюк має в декларації замість чотирьох квартир — пʼять, але при цьому продав Land Rover. За останні два роки своїх авто Land Rover та Nissan Micra, а також  квартири позбувся голова Хмельниччини Сергій Тюрін.

Голова Київської ОДА, колишній прокурор Бучанського району Руслан Кравченко додав у декларації за 2022 рік ще одну квартиру (тимчасове проживання у тестя) та Infinity QX70 (тимчасове користування від тещі).  У 2021-му він на $16 тис. збільшив заощадження (готівка плюс депозити).

Очільник Сумської ОДА Володимир Артюх, який раніше працював начальником Подільської філії Держпідприємства "Український державний центр радіочастот" і подавав декларації там, збільшив заощадження на $10 тис.

Голова Чернігівської області Вʼячеслав Чаус, який раніше був заступником гендиректора "Укргазвидобування" і завдяки цьому показував доходи у понад 1 млн грн на місяць, у 2021 та 2022 роках додав дві квартири батька, якими користувався. Чаус також оновив автопарк — продав одну зі своїх машин. Заощадження голови в доларах зменшилися на $200 тис., а в гривні зросли на 1 млн.

Очільник Волинської ОДА Юрій Погуляйко, який подав декларацію лише за 2021 рік, наростив заощадження на понад $140 тис. У свою декларацію чоловік також додав одне машиномісце і житловий будинок. У Погуляйка стало на одну земельну ділянку і Audi Q7 менше, натомість у дружини зʼявився вживаний мотоцикл BMW.

Протягом 20212022 років поступово зникли автомобілі та дві земельних ділянки з декларації голови Харківської ОДА Олега Синєгубова. Натомість на рахунках і в готівці він накопичив додатково 645 тис. грн та $200 тис. У 2021 році основою доходу (майже 10 млн грн) родини очільника Харківщини стало відчуження нерухомого і рухомого майна дружиною.

У родині голови Закарпатської ОДА Віктора Микити порівняно з "довоєнними" статками, збільшилась кількість вантажних тягачів, стало на один напівпричіп і два причепи менше, проте додався житловий будинок дочки і недобудова дружини.

Нагадаємо, 10 грудня Національне агентство з питань запобігання корупції відкрило публічний доступ до реєстру декларацій.

Верховна Рада України ухвалила новий закон про електронне декларування для депутатів і держслужбовців, яким скасувала відповідальність для тих посадовців, які не вказали в декларації майно на суму до 1,3 млн грн.