Українські вчені розробили унікальний ПЛР-тест для виявлення COVID та грипу

Інститут молекулярної біології та генетики представив новий тест "три в одному"
Українські вчені розробили унікальний ПЛР-тест для виявлення COVID та грипу
Тест, дослідження, коронавірус Фото Martin Lopez з Pexels
21 Грудня 2020, 15:14
читать на русском

Науковці Інституту молекулярної біології та генетики (ІМБіГ) розробили комбінований ПЛР-тест, який дозволяє в одному аналізі визначити наявність в організмі людини відразу трьох вірусів - SARS-CoV-2 та штамів А і В вірусу грипу.

Тривалість проведення тесту – близько 6 годин, - повідомили науковці.

За словами експертів, з огляду на схожість симптоматики грипу та коронавірусної хвороби, такий ПЛР-тест особливо актуальний зараз, коли в Україні очікують на сезонну епідемію грипу.

Читайте також

Нові ПЛР-тести перевірено на зразках від хворих, які булі передані нам Центром громадського здоров’я в м. Києві. Сподіваємося на зацікавленість МОЗ комбінованим ПЛР-тестом. Тим часом вчені нашого Інституту завершують розробку тесту, який дозволить в процесі одного аналізу визначити наявність в організмі людини відразу п’яти вірусів, зокрема, дуже підступних щодо дітей - риновірусу та кору,- розповів директор ІМБіГ академік Михайло Тукало.


Нагадаємо, у січні 2020 р. Інститут молекулярної біології та генетики першим в Україні розробив та сертифікував тест-системи для діагностики коронавірусу. Цю роботу було здійснено на замовлення РНБО України. Першого в нашій країні хворого на коронавірус - у Чернівцях – виявили на початку березня 2020 року завдяки тестам ІМБіГ.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що МОЗ змінило алгоритми по тестуванню і розширило перелік людей, які можуть тестуватися. Цього тижня в Україну прибуде 1,5 млн тестів на COVID-19.

Читайте також наш матеріал: Коронавірус в Україні: як ми дійшли до піку та чому його не бачить влада

1