Коронавірус в Україні: як ми дійшли до піку та чому його не бачить влада

В Україні сумна ситуація з кількістю хворих на COVID-19: щодня нові антирекорди та хворі. У владі не бачать другої хвилі, не бачать необхідності вводити жорсткий карантин, а вибори повинні обов'язково відбутись, оскільки процес вже запущений
Ексклюзив
Коронавірус в Україні: як ми дійшли до піку та чому його не бачить влада
Коронавірус (фото: Pexels)
8 Жовтня 2020, 19:13
читать на русском

Україна щодня ставить нові антирекорди по кількості нових хворих на коронавірусну інфекцію за добу. Влада не готова вводити жорсткий карантин, а також переносити вибори.

У Верховній Раді взагалі заявляють, що перенесення місцевих виборів неможливе, оскільки всі процеси запущені, та й немає об’єктивної причини - це ж норма Конституції. Цікаво, що осіб без захисних масок пускатимуть на виборчі дільниці, але після цього поліція притягатиме таку особу до адміністративної відповідальності. Голосування для людей, в яких температура, у "ковідних" кабінках. Зате депути Верховної Ради уже на карантині.

Новий антирекорд

В Україні за минулу добу, 7 жовтня, у 5 397 осіб виявили коронавірусне захворювання COVID-19. У країні знову побито новий антирекорд. Також відомо, що 2 263 пацієнтів вчора одужали, а 93 — померли від ускладнень.

Найбільше хворих за добу виявили у Києві (422), а також Харківській (576), Одеській (367) та Сумській (312) областях.

Найменше нових випадків у Херсонській та Кіровоградській областях — 45 та 19 випадків відповідно.

За весь час епідемії в Україні COVID-19 підтвердили у 244 734 людей. З них 108 233 пацієнтів одужали, а 4 690 — померли від ускладнень. Продовжують лікуватися понад 131 тисяча осіб.

Людина, яка захворіла (фото: Pexels)

Ляшко не бачить другу хвилю коронавірусу

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявляє, що в Україні відбувається поступове зростання випадків нової коронавірусної інфекції, але не хвилі хвороби.

За словами Ляшка, хвиля коронавірусу - це коли є пікове завантаження, тобто до 10 тисяч і більше випадків, а потім падіння до поодиноких випадків, а потім знову зростання на десятки тисяч на день.

Наприклад, у Франції, Іспанії, Німеччини чітко простежувалася перша хвиля пандемії в березні-квітні (фіксували по 8-9 тисяч випадків у добу) і друга хвиля у вересні-жовтні (фіксують 12-13 тисяч нових випадків). В Україні ж є поступове зростання, якому система охорони здоров'я поки дає раду, - заявляє санлікар.

Ляшко каже, що в Україні від самого початку пандемії спостерігалося відносно повільне, але впевнене зростання кількості випадків, а помітних спадів не було.

Віктор Ляшко (Фото: УНІАН)

Влада не готова вводити новий карантин

За словами міністр охорони здоров’я Максим Степанова,  Україна зараз не може зробити, як деякі європейські країни та Ізраїль, та знову запровадити жорсткий карантин (локдаун).

На сьогодні черговий антирекорд: ми переступили позначку в 5 тисяч – за минулу добу захворіли 5 тис. 397 осіб. Світ не вигадав іншого способу зупинки хвороби, ніж дотримання правил, ці правила діють у всьому світі. У нас зараз багатьом політикам перед виборами обов’язково треба набирати, як вони вважають, бали за рахунок COVID-19, піаритись, розповідати, фантазувати щодо кількості тестів, - наголошує він.

Степанов уточнює, що в усього є певна межа та медична система України не витримає, якщо українці не почнуть всі без виключення дотримуватись протиепідемічних правил.

Я прекрасно розумію, що ми зараз не можемо піти тим шляхом, що пішли деякі європейські країни. Тим шляхом, яким пішов Ізраїль, який ввів повний локдаун на 14 днів у зв’язку із збільшенням кількості хворих, - додає він.

Міністр пояснює, що його ввели, щоб розірвати ланцюг передачі хвороби.

Вимірювання температури у хворого (фото: УНІАН)

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко (досьє Віктора Ляшка) вважає, що жорсткий карантин в Україні можуть повернути у разі повного заповнювання виділених для пацієнтів з COVID-19 ліжко-місць у лікарнях.

На сьогодні посилювати карантин не доцільно, - заявляє Ляшко.

Ляшко стверджує, що зараз немає необхідності вводити жорсткий карантин, але до нього можуть повернутися при повній заповнення місць у лікарнях. Він також додав, що 50 тисяч ліжко-місць вдалося підготувати завдяки жорсткому карантину навесні.

Карантин спрацював 100%. Система підготовлена, спалаху не було, летальності не було, і ми готові зараз далі працювати в умовах збільшеної кількості випадків захворювання, не впливаючи істотно на економіку в рамках адаптивного карантину, - зазначає Ляшко.

Він також додав, що Міністерство охорони здоров'я на сьогодні готує розрахунки про те, яка захворюваність протягом 1-2 тижнів призведе до повного заповнення ліжок.

Тоді, я, як санітарний лікар, буду говорити: дивіться, ми вийшли на цю цифру, у нас залишилося 2 тижні, і у нас іншого виходу немає, окрім як наслідувати приклад Ізраїлю, Мадрида, Парижа і вводити жорсткі карантинні обмежувальні заходи. Тут вже не можна буде знайти баланс між економікою і врятуванням життя, - підкреслює Ляшко.

Що відбувається у лікарнях

В Україні у лікарнях перебувають понад 20 тисяч хворих на COVID-19, а також зайняті майже 32 тис. лікарняних ліжок першої хвилі пацієнтами з підозрою або підтвердженим COVID-19

Велика завантаженість ліжок спостерігається в Івано-Франківській - 177%, Донецькій - 96,8%, Одеській - 80,8% та Луганській - 76%, областях. Всього в Україні зайняті 31 716 лікарняних ліжок, що становить 66,2% від всіх ліжок першої хвилі.

Шість місяців я живу в тому, що кожного дня я спілкуюсь з нашими інфекціоністами, анестезіологами, реаніматологами. Кожного дня ми шукаємо, в який спосіб рятувати людей, щоб це було більш дієво, - заявляє Степанов.

За словами міністра, у медичної системи є певна межа, а також обмежена кількість реаніматологів, інфекціоністів, лікарів, які ще вчора мали іншу спеціалізацію, а сьогодні вони лікують хворих на COVID-19.

У наших лікарнях сьогодні на ранок перебувають уже більше 20 тисяч хворих (на COVID-19 – ред.), тобто, більше 20 тисяч ліжок вже зайнято хворими. Кожного дня ця кількість збільшується, - наголосив Степанов.

Концерти є, карантину немає

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов (досьє Максима Степанова) заявляє, що проведення масових заходів за участю великої кількості людей гарантовано призводить до погіршення епідемічної ситуації у цьому районі.

Після проведення масових заходів або концертів за участю десятків тисяч людей ми вже за два-три тижні починаємо фіксувати зростання кількості нових хворих, - зазначає очільник МОЗ.

Міністр на прикладі Тернополя зауважив, що більш жорстке дотримання карантинних норм напряму впливає на зменшення кількості хворих на COVID-19.

24 вересня, коли Тернопіль перейшов у "червону" категорію епідемічної небезпеки, показник захворюваності на 100 тис. населення за 14 днів там складав 615 хворих. Через тиждень він знизився до 484. Тобто ми одразу бачимо, що введення цих обмежувальних заходів допомагає знизити рівень захворюваності. І таке ми фіксуємо по багатьох наших містах. Зупинити хворобу можна лише дотримуючись протиепідемічних правил. Іншого світ не вигадав. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, іншого шляху немає, - заявив Степанов.

Міністр наголосив, що у разі, якщо ситуація з поширенням епідемії на коронавірусну хворобу буде погіршуватися, МОЗ ініціюватиме повернення більш жорстких карантинних обмежень.

Зрозуміло, що "локдаун" - це найкращий шлях, щоб розірвати ланцюг передачі інфекції. Але нам також потрібно було знайти баланс між економікою та протиепідемічними заходами, щоб не зупиняти економіку. Я вважаю, що ми знайшли такий баланс, але водночас необхідно й надалі виконувати всі рекомендації від МОЗ. Але у разі якщо ситуація буде приймати загрозливий характер, Міністерство охорони здоров'я буде пропонувати повернення до більш жорстких карантинних заходів, - підсумував Максим Степанов.

Концерт (фото: Pexels)

Зазначимо, що глава МОЗ заявляв, що за останню добу найбільша кількість підтверджених випадків COVID-19 зареєстрована в Харківській області – 576, в тому числі місто Харків – 425, що може бути пов’язано з проведеним напередодні масового концерту до Дня вчителя.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована в Харківській області – 576, в тому числі місто Харків – 425. Вчергове звертаюся до місцевої влади, до організаторів концерту: ці цифри вас не лякають кожного дня? Ви це точно бачите, яка у вас кількість ліжок, яка кожного дня заповнюється хворими на COVID-19? - нарікає міністр.

Також минулої доби в Одеській області зафіксовано 367 випадків захворювання на COVID-19, в Сумській області - 312, в Дніпропетровській області – 306.

Цікаво, що 3 жовтня у Харкові на стадіоні ДЮСШ 5 відбувся концерт української співачки Олі Полякової до Дня працівників освіти, організований від імені "команди Харківського міського голови Геннадія Кернеса". Поліція відкрила провадження за фактом порушення карантинних вимог під час цього концерту. Захід відвідали близько 2 тис. людей.

Максим Степанов, своєю чергою, розкритикував владу у Харкові, де після дозволених концертів зафіксували 425 нових випадків інфікування коронавірусом.

Вчергове звертаюся до місцевої влади, до організаторів концерту: ці цифри вас не лякають кожного дня? Ви ж точно бачите, яка у вас кількість ліжок кожного дня заповнюється хворими на COVID-19. Ви ж точно знаєте, в яких умовах у вас працюють лікарі. Мені так здається, що принаймні повинні знати, в яких умовах працює швидка, кожного дня підвозячи важких хворих до лікарні, — сказав Степанов.

Міністр заявив, що наразі МОЗ працює на тим, аби не допустити нового локдауну та дотримуватися карантину. Проте неможливо буде перемогти хворобу, якщо основні правила будуть ігнорувати цілі міста.

На сьогодні саме Харківщина є лідером по поширенню коронавірусної хвороби. За минулу добу там виявили 576 нових випадків COVID-19, більшість з яких у самому місті, де напередодні відбулися концерти Олі Полякової та Ірини Білик.

Карантин ефективний

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, у регіонах, де дотримуються обмежувальних норм, епідеміологічна ситуація поліпшується вже протягом тижня. Ляшко заявив, що карантинні зони – це єдиний реально працюючий метод.

І там, де дотримуються норм, результат є після тижня введення обмежень... Іншої дієвої профілактики на сьогодні не існує. Поки не з'явиться вакцина, ми змушені будемо жити у таких умовах, – додав Ляшко.

А депутати на карантині

30 вересня Верховна Рада пішла на карантин через спалах коронавірусної інфекції COVID-19 серед народних депутатів. За відповідний проєкт постанови проголосував 281 депутат.

Внести зміни до календарного плану проведення четвертої сесії Верховної ради України дев’ятого скликання... щодо роботи у жовтні 2020 року, - йдеться у постанові.

У документі прописано, що 1, 2, 5-9 жовтня нардепи працюватимуть у комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах).

Тиждень з 19 по 23 жовтня: 19 жовтня - робота з виборцями, 20 жовтня - пленарне засідання, 21, 22, 23 жовтня - робота з виборцями, - сказано у постанові.

Верховна Рада, сесійна зала

Верховна Рада, сесійна зала
(фото: Парламент UA)

Що буде після місцевих виборів

Голова Верховної ради України Дмитро Разумков заявив, що перенесення місцевих виборів неможливе, оскільки всі процеси запущені.

Перенесення місцевих виборів у моєму розумінні неможливе, бо законних підстав для зміни часу проведення виборів немає. Вибори мають відбутися "за будь-якої погоди" 25 жовтня 2020 року, як це й заплановано, бо всі процеси запущені, - підкреслив глава Ради.

Він додав, що єдиним винятком може стати указ президента про введення надзвичайного або воєнного стану після рішення РНБО.

Наступним кроком Верховна рада або схвалює, або не схвалює таку пропозицію щодо перенесення виборів. Сподіваємося, підстав для цього не буде, - заявив він.

Читайте також

На думку Разумкова (досьє Дмитра Разумкова), введення надзвичайного стану може бути лише на 30 або 60 днів, і вибори може бути відтерміновано на цей час.

Відмінити проведення виборів немає об’єктивної можливості, оскільки це норма Конституції. Ми будемо спостерігати за виборами та намагатимемося зробити їх абсолютно прозорими, чесними і, як й інші органи, в рамках своїх обов’язків виконуватимемо цю функцію, - підкреслив він.

Голосування, вибори в Україні

Голосування, вибори в Україні (фото: УНІАН)

Заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко заявив, що осіб без захисних масок пускатимуть на виборчі дільниці, але після цього поліція притягатиме таку особу до адміністративної відповідальності.

Він пояснив, що всіх, хто прийде на голосувати перед входом до приміщення будуть просити одягнути маску - "це вимога сьогоднішніх умов, сьогоднішніх реалій роботи в умовах карантину", адже "людина зобов'язана одягати маску, яка прикриває рота і носа".

У випадку, якщо людина відмовляється одягнути маску на рота і ніс, то її все одно треба допустити до здійснення свого виборчого права, але за таким процесом як і людину з ознаками ГРВІ. Проте після здійснення свого виборчого права, особа без маски повинна нести адміністративну відповідальність за порушення чинного законодавства, відвідуючи громадську будівлю, якою є виборча дільниця, - розповів Ляшко.

Він повідомив, що поліція має скласти адмінпротокол за порушення встановлених санітарно-епідеміологічних норм. Зазначається, що на виборчих дільницях буде проводитись вимірювання температури, обробка рук перед входом на територію, а біля кожного столу не повинно бути більш як троє людей в черзі з дотриманням відстані.

Вибори в Україні

Вибори в Україні (фото: УНІАН)

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, що інфіковані коронавірусом громадяни України зможуть віддати свій голос на місцевих виборах за допомогою виїзних бригад.

Він зазначив, що інфікованим на коронавірус, тим, хто перебуває на самоізоляції та у лікарні, потрібно подати заяву про голосування вдома до 20:00 п’ятниці, яка йде перед виборами (24 вересня - ред.), аби до них приїхала відповідна бригада.

Люди, які перебувають в лікарнях, будуть голосувати відповідно в лікарнях теж за допомогою виїзних бригад, - заявив очільник відомства.

Степанов уточнив, що на виборчих дільницях будуть дотримуватися протиепідемічних заходів - це масковий режим, антисептики, дотримання дистанції, виборцям також варто мати власну ручку. Виборці з ознаками ГРВІ матимуть можливість проголосувати в окремих кабінках, що збільшить кількість фальсифікаціїй виборчих бюлетнів.

Які прогнози

5 жовтня Міністр охорони здоров'я Максим Степанов практично впевнений, що цього тижня Україна перейде позначку в 5 тис. нових хворих на COVID-19 за добу.

Якщо ми не переглянемо своє відношення до… правил і рекомендацій - ми будемо дуже швидко зростати. Зараз в нас вже 4 тисячі, на минулому тижні більше 4,5 тисяч. Практично впевнений, що на цьому тижні ми перейдемо позначку в 5 тисяч, виходячи з нашого відношення. Можемо зростати далі. І зрозуміло, що в нашій медичній системі є межа. Як межа по ліжках, тобто, по кількості хворих, так і межа і по медичних працівниках, по лікарях, яких ми не можемо звідкись імпортувати. Їх в нас є та кількість, яка на сьогоднішній день є. Які вже надперевантажені, - сказав Максим Степанов.

За іншими даними, то в Україні за місяць-два буде по 9 тисяч випадків коронавірусу щодня. Ми спостерігатимемо переповнені стаціонари, тому що зараз є зростання і сезонних захворювань, і плюс COVID-19. Це ускладнює їхню діагностику лікарям, тому що потрібно вчасно зрозуміти, що це за діагноз: або COVID, або щось інше.

На сьогодні ми бачимо досить закономірний розвиток епідеміологічного процесу: оскільки у нас дуже багато хворих щодня, ці люди заражають все нову й нову кількість здорових людей, тож ми бачимо зростання у такій геометричній прогресії. І, дійсно, за місяць-два нам прогнозують близько 9 тисяч випадків (щоденно в Україні. — Ред.). Я думаю, що це цілком реальні прогнози, адже з огляду на те, що COVID-19 має індекс контагіозності 3-4 – це коли одна хвора людина заражає близько трьох-чотирьох здорових людей. Тому прогнози ці мають сенс. І, звісно ж, буде більше пацієнтів, які вимагають госпіталізації, — наголосила лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк.

1