(Не)замінний Єрмак: хто керує країною разом із Зеленським

Голова ОП став опікуватись надто широким колом питань
Ексклюзив
(Не)замінний Єрмак: хто керує країною разом із Зеленським
Андрій Єрмак (фото: УНІАН)
9 Жовтня 2020, 12:13
читать на русском

Офіс президента, у минулому – адміністрація президента, ніколи не був спокійним місцем без інтриг та скандалів, але протягом останніх півроку після відставки теж досить одіозного Андрія Богдана, тут вирують справжні пристрасті. 

Війна за вплив на Володимира Зеленського, велика влада, зосереджена у руках однієї людини – нового очільника ОП Андрія Єрмака та конфлікти між групами впливу в Офісі, негативно впливають не лише на рейтинги "Слуги народу", але і загалом на стан політичної системи в Україні, та навіть, на ставлення до нашої країни на Заході. Про все це - у тексті "Парламент UA".

Останніми місяцями стало популярним жартувати, що Україною керує, насправді, не Зеленський, а Єрмак. І це не дивно, бо коло повноважень голови Офісу президента непомітно стало надто широким: він і веде перемовини з Росією, і ставить підписи під документами, і опікується кадровими питаннями. Гучний скандал через призначення Вітольда Фокіна до складу Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, стався саме через нього, адже участь Єрмака у цьому призначенні особливо відчутна.

Кандидата в мери Києва від "Слуги Народу" обрали за квотою Єрмака

Крім того, з незрозумілих причин саме рекомендовані ним кандидатури починали претендувати на пост мера столиці. Спочатку Єрмак просував на цю посаду свого кума - народного депутата Миколу Тищенко, але після низки гучних скандалів, на кшталт ситуації з працюючим попри карантин рестораном "Велюр",  виборчий штаб, який почав працювати на його підтримку, переключився на іншого кандидата – головного санітарного лікаря Віктора Ляшко. Але з Ляшком також не склалось, в основному, через великий антирейтинг, пов’язаний із пандемією та великими показниками захворюваності коронавірусом. 

Зрештою Єрмак запропонував кандидатуру народної депутатки Ірини Верещук. "Верещук – це саме квота Єрмака, то була його пропозиція, хоча не всі у фракції з нею погоджувались, але там вже існує домовленість з Кличкомммммммммммммм",- розповідав співрозмовник видання із фракції "Слуги народу". 

Андрій Єрмак

Андрій Єрмак

Домовленість із Кличком – це ще один напрям роботи Єрмака. На відміну від попереднього голови Офісу Андрія Богдана, який ворогував із Кличком, Єрмак знайшов спільну мову з мером столиці, і навіть надавав йому кадрові поради. Також, він посилив вплив на столичні питання, через свого кума Тищенка та бізнесмена Дениса Комарницького. І якщо раніше, вплив на столицю мали Богдан та його друг забудовник Андрій Вавриш, то після його відставки це змінилось. Державне бюро розслідувань навіть приходило з обшуками до компанії Вавриша Saga Development. Тоді це сприйняли як привіт самому Богдану. 

Соратники Андрія Богдана під ударом через його сварку із Єрмаком

Однією з причин звільненя Богдана зі свого посту називають конфлікт із Єрмаком. Тож проблеми із Єрмаком передалися і багатьом соратникам Богдана автоматично: дуже швидко покинув свій пост ексгенпрокурор Руслан Рябошапка, на заміну якому по квоті Єрмака призначили Ірину Венедіктову. 

Своїх людей Єрмак привів і до Офісу президента: за комунікацію з медіа та антикризовий менеджмент почав відповідати політтехнолог Михайло Подоляк, замість заступника голови ОП Кирила Тимошенка. 

До кого насправді дослухається президент

Наразі Зеленський слухає в основному Шефіра (Сергій Шефір, помічник президента та колишній бізнес партнер, - Ред.) та Єрмака, і останній намагається наростити цей вплив, він закриває усі ключові питання, інколи підключається Сергій Трофімов (перший заступник голови ОП),- зазначає один зі співрозмовників видання не під запис.

У колишнього президента Петра Порошенка за часів президентства працювала така собі стратегічна рада, її ще інколи називали стратегічна дев’ятка, де наближені до президента люди розробляли рішення по ключовим питанням або проблемам. У різні часи туди входили і голова адміністрації президента, і його бізнес партнери та впливові члени фракції БПП, і його технологи. А ось у президента Зеленського все трошки інакше – головна інформація доходить до нього з вуст цих вище зазначених осіб.  

Комунікація із парламентською фракцією, та навіть регіональні питання

Крім кадрових питань, переговорних, питань Мінського процесу та зв’язків із західними партнерами, Єрмак також курує і співпрацю з фракцією "СН", хоча і тут все частіше стрілки переводяться на голову фракції Давіда Арахамію, якому останнім часом доручали збирати голоси під важливі законопроєкти. І багато хто з депутатів у розмовах не під запис зазначають, що комунікація з ОП після Богдана стала не такою ефективною. "Ми стали не так часто збиратись, і взагалі комунікація відбувається з певним колом осіб",- коментують депутати "СН". 

Андрій Єрмак (фото: Офіс президента)

Також Єрмак активно включається і у регіональні кейси, пов’язані з виборами, хоча це більше парафія Сергія Трофімова, через що у них деякий час були доволі гострі суперечки. 

Чи є справжня загроза концентрації влади у одних руках

На думку політичного експерта Ігора Петренка, попри серйозну владу Єрмака, в ОП все ж таки існує система противаг. 

Єрмак посилив свої позиції у тому, що стосується впливу на президента. Президент прислухається до слів Єрмака, але це не означає, що він робить все так, як каже Андрій Єрмак або не перевіряє інформацію. Центр ухвалення рішень це все одно - президент, хоча він і консультується з Єрмаком та Шефіром. Але Шефір це також свого роду балансир позицій, які доносяться до президента. Також я би не забував про Трофімова, який є близьким другом президента, вони давно йдуть по життю разом, можливо його функціонал обмежений певними питаннями, але баланс в Офісі існує. Хоча було б дивно не визнавати, що важливу роль грає Єрмак, оскільки на ньому зосереджується багато напрямків. Особливо важливих для президента. Він забезпечує комунікацію з парламентом для ухвалення рішень, і зовнішньополітичні питання, які пов’язані з ситуацією на Донбасі, - прокоментував "Парламенту" Петренко.

Попри скандали, з якими все частіше пов’язуть ім’я Єрмака, будь то ситуація з його братом Денисом, або плівки, які зараз розповсюджує Лерос, президент не буде змінювати Єрмака, але ситуація може швидко змінитись.  

Президент на ситуації з Богданом продемонстрував, що незамінних людей для нього не існує. І якщо Єрмак буде неефективним, то він може замислитись над його відставкою, хоча поки що таких дій не спостерігається. Так, є відповідні дії з боку Богдана і заяв Гео Лероса, але вони не мають чіткого підтвердження, тому президент з цим нічого не робить, - вважає експерт.

Спроби зосередити владу в одних руках ніколи не закінчується добре – ані для країни, ані для політика, який йде цим шляхом. Крім того, в Офісі президента повинні зрозуміти, що більшість народу України 2019 року все ж обрала президентом Зеленського, а не когось із його оточення. 

1