Українські вчені знайшли, як можна запобігти гострому запаленню легень під час COVID-19

Підібрані сполуки є перспективними для створення медпрепаратів
Українські вчені знайшли, як можна запобігти гострому запаленню легень під час COVID-19
Вчені, наука (фото: pexels)
23 Жовтня 2021, 22:10
читать на русском

Українські вчені віднайшли речовини, які можуть впливати на патогенетичні ланцюги коронавірусної хвороби і запобігти гострому ураженню легень у хворих на COVID-19.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Інституту молекулярної біології і генетики.  наукового закладу у Facebook.

Попередньо, підібрані сполуки є перспективними для створення надалі медичних препаратів. Вони рятуватимуть від гострого респіраторного дистрес-синдрому, який проявляються у ковідних хворих. Втім, досліди ще тривають.

Учені поставили на меті підібрати речовини, які, впливаючи на відповідний фермент клітин крові – гранулоцитів (нейтрофілів), блокуватимуть розвиток запального процесу.

Згаданий фермент називається протеїнкіназа С бета, він є ключовим для "діяльності" нейтрофільних позаклітинних пасток. Такі пастки здатні вловлювати та затримувати "чужаків" - мікробів. Коли в наш організм потрапляє інфекція – віруси чи бактерії, - гранулоцити вибухають, викидаючи в позаклітинний простір своє ядро, тобто ДНК. Нейтрофільні пастки, власне, - це сіті, "сплетені"  з ДНК загиблих клітин крові, - пояснили вчені.

Втім, як розповіли українські науковці, під дією вірусу SARS-CoV-2 гранулоцити схильні до, образно кажучи, "масового самовбивства"; іншими словами - нейтрофільних позаклітинних пасток, які мали б захистити організм, утворюється настільки багато, що вони призводять, навпаки, до його саморуйнування.

Дослідження тривають півтора року. За цей час вчені змогли підібрати кілька сполук, які можуть пригнічувати здатність гранулоцитів до неконтрольованого утворення нейтрофільних позаклітинних пасток.

На думку команди науковців, підібрані сполуки мають дуже хороші перспективи в попередженні нейтрофіл-залежних ушкоджень при гострому запаленні легень у пацієнтів з ковідом.

Нагадаємо, що вчені з'ясували, що найбільш вірогідний сценарій появи нового коронавірусу — це перехід захворювання від кажанів до іншої тварини, яка вже заразила людей.

Читайте також