Вчені розповіли про найбільш вірогідний сценарій появи нового коронавірусу

Основними переносниками були кажани та дикі тварини
Вчені розповіли про найбільш вірогідний сценарій появи нового коронавірусу
Лікарі, які лікують коронавірус (фото: Pinterest)
13 Жовтня 2021, 05:02
читать на русском

Вчені з'ясували, що найбільш вірогідний сценарій появи нового коронавірусу — це перехід захворювання від кажанів до іншої тварини, яка вже заразила людей.

Про це повідомляє The Washington Post.

Зазначається, що в китайському повіті Еньші (провінція Хубей) є сотні печер, у яких мешкають понад сім видів кажанів. В одного з них раніше було виявлено вірус, на 96% схожий на SARS-CoV-2.

Поблизу цих печер розташовані ферми на відстані 1,5 км, на яких жили вівери, єнотоподібні собаки, борсуки. Саме ці тварини могли бути проміжною ланкою, через яку новий коронавірус передався до людини. Так, 290 ферми в Еньші закрили у 2020 році через пандемію. Там жило від 450 тис. до 780 тис. тварин.

Перші випадки COVID-19 зафіксували у грудні 2019 року в Ухані, а це з шість годин їзди до Еньші. Попри роботу ферм біля печер, ця місця є популярними серед туристів або для досліджень.

На думку вчених, коронавірус міг передатись від кажанів до інших тварин. А вже потім він потрапив на ринки в Ухані. За інформацією одного з джерел газети, дикі тварини, що продавалися на уханських ринках, постачалися туди з провінції Хубей, зокрема і з Еньші.

Під час розслідування походження коронавірусу Всесвітня організація охорони здоров'я запитувала доступ в ці райони Китаю, але їм відмовили.


Контекст. 14 січня 2021 року експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я прибули до китайського міста Ухань. Протягом двох тижнів група з 10 осіб мала вивчати походження коронавірусу.

Китай не пропустив до країни двох експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), які їхали до Уханя для вивчення походження коронавірусу, оскільки у них виявили антитіла.  13 вчених приступили до роботи відразу ж, навіть перебуваючи на двотижневому карантині.

31 січня група експертів під керівництвом Всесвітньої організації охорони здоров'я, що досліджує походження COVID-19, відвідала ринок Хуанань, центр гуртової торгівлі морепродуктами в центральному китайському місті Ухань, де вперше був знайдений новий коронавірус.

Тоді 10 лютого вчені заявили, що причини того, як поширився коронавірус на ринок в Ухань, неможливо встановити.

Читайте також

1