Експерти ВООЗ відвідали ринок в Ухані, який вважають джерелом коронавірусу

Команда ВООЗ також планує відвідати Інститут вірусології в Ухані
Експерти ВООЗ відвідали ринок в Ухані, який вважають джерелом коронавірусу
Ринок в Ухані (Фото: Reuters)
31 Січня 2021, 14:11
читать на русском

Група експертів під керівництвом Всесвітньої організації охорони здоров'я, що досліджує походження COVID-19, відвідала ринок Хуанань, центр гуртової торгівлі морепродуктами в центральному китайському місті Ухань, де вперше був знайдений новий коронавірус.

Про це повідомило Reuters.

Група експертів прибула в Хуанань сьогодні вдень за посиленої охорони співробітників служби безпеки. На ринку встановили додаткові загородження – високий синій паркан. Зауважимо, що доступ громадськості до ринку був строго обмежений з моменту його закриття на початку минулого року.

Експерти ВООЗ не відповіли на питання, які задавали репортери, що зібралися біля входу, коли їх колона в'їжджала на ринок.

Експерти кажуть, що ринок Хуанань як і раніше відіграє важливу роль у відстеженні походження вірусу, оскільки там зафіксували перший кластер випадків захворювання.

Очікується, що після двотижневого карантину в місті, який закінчився в четвер, команда ВООЗ відвідає лабораторії, ринки і лікарні в Ухані.

Точний маршрут експертів не був оголошений, але ВООЗ повідомила, що команда планує відвідати ринок Хуанань і Інститут вірусології Ухані.

Проведене ВООЗ розслідування в Ухані просувається повільно через суперечки з приводу доступу до ринку та Інституту між Китаєм і США, які звинуватили Китай в приховуванні масштабів первісного спалаху і піддали критиці умови візиту, в рамках якого китайські експерти провели першу фаза дослідження.

Водночас деякі китайські дипломати і державні ЗМІ заявили, що вважають, що ринок не є джерелом інфекції, і підтримали теорії про те, що вірус потенційно виник в іншій країні.

Читайте також

Нагадаємо, що 14 січня, експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я прибули до китайського міста Ухань. Протягом двох тижнів група з 10 осіб буде вивчати походження коронавірусу.

Експерти ВООЗ не очікують на жодні обмеження з боку китайської влади, однак очікують на жорсткі відповіді. Після приїзду вони пробудуть на 14-денному карантині. Після цього експерти почнуть свою роботу: опитають людей з дослідницьких інститутів, лікарень і ринку морепродуктів, звідки стався витік COVID-19.

Китай не пропустив до країни двох експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), які їхали до Уханя для вивчення походження коронавірусу, оскільки у них виявили антитіла.  13 вчених приступили до роботи відразу ж, навіть перебуваючи на двотижневому карантині.

1