Українських школярів за кордоном поки що нема як довчити - освітній омбудсмен

Українські школи наразі не зараховують оцінок, які учні отримали в закордонних школах
Українських школярів за кордоном поки що нема як довчити - освітній омбудсмен
Школа, діти, урок Фото: УНІАН
22 Лютого 2023, 14:30
читать на русском

Україна поки не має системного підходу щодо підтримки українських школярів за кордоном і плану дій, що робити з дітьми, які повертаються і ще повернуться до України.

Про це в розмові з "Главкомом" розповів перший освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

Сергій Горбачов розповів, що через те, що діти мусять навчатися у школах тих країн, де вони зараз живуть (за відмову у багатьох країнах доведеться платити великий штраф), більшість батьків обирають місцеві школи, а в українській дитина переходить на сімейну форму навчання чи екстернат. При цьому більшість дітей не володіють мовою країни перебування настільки, щоби навчатися у класах, які відповідають їхньому віку.

"На жаль, досі розроблений механізм зарахування українськими школами оцінок, отриманих дітьми у закордонних школах. Кожна школа вирішує на свій лад, з цим є великі проблеми. Не визнають навіть фізкультуру та малювання. А як довчити цих дітей, які перебували за кордоном?" – зазначив він.

Він додав, що зараз є кілька громадських проєктів, які допомагають таким дітям. Це, зокрема, проєкт "Освітній суп" – безоплатні онлайн-заняття (академічний тьюторинг у малих групах) з урахуванням шкільної програми. Зараз триває набір.

Проєкт дає можливість учням 5-11 класів, які перебувають за кордоном, зберігати зв’язок з Україною та її системою освіти. Долучившись до проєкту, діти матимуть змогу вивчати українську мову, літературу та історію України. Безоплатні українознавчі онлайн-заняття відбуваються у будні ввечері та у суботу. Щоби дитина доєдналася до занять, батьки мають заповнити відповідну форму.

Як відомо, у Міністерстві освіти і науки наголошують, що тягнути дитині дві школи – це складно та виснажливо, тож цього не потрібно робити.

Команда українських розробників з віртуальної школи Unicorn School створили перший у світі мобільний застосунок для смартфонів та планшетів, що дозволяє продовжувати навчатись навіть під час блекауту.

Читайте також