Українсько-американська приватна компанія запустила космічну ракету - відео

Ракета Alpha зіткнулася з аномалією у повітрі та вибухнула
Українсько-американська приватна компанія запустила космічну ракету - відео
Ракета Фото: Firefly Aerospace
3 Вересня 2021, 08:15
читать на русском

Українсько-американська приватна компанія Firefly Aerospace запустила космічну ракету Alpha, однак вона вибухнула в ході тестового запуску.

Про це стало відомо зі сторінки компанії у Твіттер, яка транслювала запуск ракети. Ракета вибухнула через кілька хвилин після старту.

Запуск ракети відбувся на базі ВПС "Ванденберг" у Каліфорнії в 04.59 3 вересня. Це був перший випробувальний запуск Alpha, яку компанія називає призначеною для "бурхливо зростаючого ринку невеликих супутників".

Під час підйому на першому етапі Alpha зіштовхнулася з аномалією, яка призвела до втрати корабля. Коли ми знатимемо більше, буде надана додаткова інформація, - прокоментували у компанії втрату ракети.

Довідка (за матеріалами maxpolyakov.com): Firefly Aerospace — приватна аерокосмічна компанія, яка розробляє легкі ракети-носії для запуску малих супутників і кубсатів у космос. Одним із її власників є український підприємець Макс Поляков. На сайті компанії зазначається, що Firefly Aerospace є прихильником ідеї "Нового космосу" — руху в аерокосмічній галузі, який має на меті розширити доступ до космосу шляхом використання інноваційних технологій і таким чином знизити вартість запусків та зробити їх доступними для широкого кола зацікавлених осіб, зокрема — невеликих компаній та дослідницьких університетів.

У листопаді 2018 року Firefly Aerospace потрапила до списку компаній, відібраних NASA для програми освоєння Місяця із загальним бюджетом 2,6 млрд доларів. У 2019 р. Військово-повітряні сили США обрали Firefly для участі в програмі Orbital Services Program-4 (OSP-4).

У лютому 2021 року компанія General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS), що виконує замовлення для оборонної промисловості США та спеціалізується на виготовленні електромагнітних та енергетичних пускових систем, підписала контракт з Firefly Aerospace. Згідно з контрактом, ракета Alpha Firefly Aerospace доставить в космос розроблений GA-EMS експериментальний орбітальний супутник (OTB) з встановленим на ньому ширококутним реєстратором часток забруднення в атмосфері (Multi-Angle Imager for Aerosols, скор. MAIA) NASA.

Нагадаємо, у лютому 2020 року з космодрому на острові Воллопс в США у космос було запущено ракету-носій "Антарес", яка має український ступінь ракети.

Читайте також

1