Українську полярну станцію "Академік Вернадський" завалило снігом - фото, відео

На станції вже тиждень не вщухають хуртовини
Українську полярну станцію "Академік Вернадський" завалило снігом - фото, відео
станція “Академік Вернадський”/ фото: facebook.com/AntarcticCenter
13 Серпня 2022, 05:14
читать на русском

На українській полярній станції "Академік Вернадський" вже тиждень не вщухають хуртовини й станцію постійно засипає снігом.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Зазначається, що висота сніжного покриву на острові Галіндез, де розташована станція, становить понад 2,2 м, а деякі замети сягнули п’яти метрів!

Повідомляється, що одна така кучугура утворилася прямо біля входу до "Вернадського", тож тепер кухар може виходити на вулицю зі свого робочого місця на другому поверсі прямо через балкон.

Також додають, що інтенсивний снігопад створив на станції справжню зимову казку, але добряче додав полярникам роботи. Сніг намагаються оперативно розчищати всією командою, адже підвищення температури до +1°С робить його надзвичайно важким і в умовах Антарктики швидко перетворює на кригу.

Під час минулого прибирання посилився вітер, почався переохолоджений дощ, який намерзав шаром льоду на дротах, обладнанні, станції, снігу та навіть на куртках полярників! Але оскільки заметілі тривають, то ожеледь вже вкривається новим шаром снігу, - розповіла метеоролог 27-ї УАЕ Анжеліка Ганчук.

Нагадаємо, що українські полярники показали унікальне природне явище - перламутрові хмари. Це явище науковці називають мрією всіх метеорологів.

Читайте також

1