Україну трястиме: прогноз сейсмолога щодо землетрусів

Експерт назвав області, яким варто готуватися до коливань
Важливо
Україну трястиме: прогноз сейсмолога щодо землетрусів
Землетрус Фото: © The Associated Press
23 Вересня 2021, 18:18
читать на русском

Провідний сейсмолог Інституту геофізики НАНУ Олександр Кендзера прогнозує, що найближчим часом в трьох областях України можуть спостерігатися нові землетруси магнітудою 6-7 балів.

Про це експерт сказав у коментарі виданню Новини.LIVE.

В Україні можливі 6-7-бальні землетруси, тому той, що трапився на Тернопільщині - є середнім за величиною. Однак він був відчутний на досить великій території. 4-5 бали за 12-бальною шкалою Ріхтера - це те, що дійшло до території України, - сказав науковець.

За його словами, весь Захід України є сейсмічно активною зоною і землетруси там трапляються постійно.

Найсильніші сейсмічні зони, сказав він, це південно-західна частина Одеської області та Закарпаття. Там можливі досить сильні землетруси. На ослаблених ґрунтах вони можуть досягати 8 балів за шкалою Ріхтера.

Зазвичай землетруси на Закарпатті не перевищують 6 балів. При такому поштовху можуть руйнуватися певні конструкції. Люди ж відчувають здригання вже при 3-4 балах, що часто буває на Закарпатті. В рік там може статися 40-50 таких поштовхів, місцеві вже звикли і не лякаються, - зазначив Кендзера.

За його словами, землетрус стається у випадку, якщо виникає напруження через взаємні рухи тактонічних плит - африканської та євразійської. В місці їхньої зустрічі виникає величезне напруження і в тих областях стається до 15 % всіх земних землетрусів.

Нагадаємо, останнім часом все частіше повідомляється про фіксування землетрусів в Україні. 23 вересня стало відомо про землетрус з магнітудою 4,3 бала за шкалою Ріхтера неподалік Чорткова (Тернопільська область).

19 вересня землетрус стався у Донецькій області - з магнітудою 3,3 бала за шкалою Ріхтера. Епіцентр землетрусу знаходиться в Добропільському районі 12 км на південний захід від міста Добропілля.

Читайте також

1