Упіймали 11 агентів і розкрили 4 агентурні мережі:контррозвідка відзвітувала про роботу за рік

За матеріалами контррозвідки у 2020 році розпочато 228 кримінальних проваджень
Упіймали 11 агентів і розкрили 4 агентурні мережі:контррозвідка відзвітувала про роботу за рік
Контррозвідка (Фото: СБУ)
28 Грудня 2020, 22:00
читать на русском

У 2020 році контррозвідка Служби безпеки України припинила діяльність 4 агентурних мереж та затримала 11 агентів російських спецслужб, трьох з яких - під час спроби вчинення диверсій і терактів на об’єктах критичної інфраструктури.

Про це повідомили у СБУ.

Агента ФСБ РФ, який мав підірвати сховище з аміаком на території ПАТ "Сєвєродонецьке об’єднання "Азот", засуджено до 10 років ув’язнення. 12 років за ґратами отримали двоє громадян, які за завданням так званого "ЦСО МДБ ДНР" брали участь у теракті в Донецькій області.

Ще одного агента ФСБ затримали на Луганщині. Він намагався передати іноземній стороні секретну документацію щодо розробленого оборонною промисловістю України ракетного комплексу "Нептун".

Також агентуру спецслужб РФ викрили в органах державної влади та серед правоохоронців: колишній генерал-майор СБУ, посадовець одного з міністерств тощо.

На території Херсонської та Волинської областей контррозвідка СБУ викрила цілі агентурні мережі. Першою керувала експрацівниця ОДА, а члени другої збирали інформацію про військові об’єкти регіону.

Загалом же у 2020 році за матеріалами контррозвідки розпочато 288 кримінальних проваджень за злочини проти основ національної та громадської безпеки.

Серед цих проваджень 76 стосуються державної зради, 50 – терористичної та диверсійної діяльності, 9 – посягань на територіальну цілісність і недоторканність України, 4 – шпигунства.

Упродовж року також набули чинності 92 вироки, у тому числі 30 за державну зраду і 20 за терористичну діяльність.

Читайте також

Задокументовано порушення норм міжнародного права та достроково припинено акредитації 5 іноземних дипломатів.

Окрім того, контррозвідка СБУ активно працювала у сфері охорони державної таємниці: у 111 випадках скасовано допуск до неї, 125 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Також викрито 289 фактів іноземного громадянства серед представників органів влади і управління, в т.ч. секретоносіїв.

Нагадаємо, 23 грудня військова контррозвідка Служби безпеки України викрила агента спецслужб РФ з-поміж військовослужбовців Військово-Морських Сил Збройних Сил України, якого завербувала ФСБ РФ під час відвідування тимчасово окупованої території АР Крим у сімейних справах.

1