Уруський розповів про підготовку до запуску українського супутника

Запускати супутник будуть із космодрому в США
Уруський розповів про підготовку до запуску українського супутника
Супутник (Фото: Flicr)
21 Липня 2021, 22:02
читать на русском

Віцепрем’єр-міністр України - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомив подробиці підготовки до запуску космічного апарата "Січ-2-30".

Про це повідомила пресслужба Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

Уруський зокрема проінформував, що набув чинності контракт на надання пускових послуг з компанією ISILaunch та перераховано авансовий платіж.

Здійснюються роботи, пов’язані з електричною та механічною ув’язкою космічного апарата та ракети-носія. Триває погодження документа контролю інтерфейсів з ув’язки космічного апарата та ракети-носія, вирішуються інші питання. КБ "Південне" завершує роботи з тестування космічного апарата "Січ-2-30". Відбуваються роботи з його адаптації з ракетою-носієм, - зазначив віцепрем’єр-міністр.

Крім того, за його словами, триває підготовка наземного сегмента Національного центру управління та випробувань космічних засобів до запуску "Січ-2-30".

Ідеться про створення Центру управління польотами для управління "Січчю-2-30" (орієнтовний термін завершення робіт - серпень 2021), доопрацювання програмного забезпечення та підсистеми інформаційного супроводження, а також підготовку персоналу, - сказано в повідомленні.

Уруський також розповів, що здійснюється робота з Міноборони щодо доставлення "Січі-2-30" і наземного технологічного обладнання від ДП "КБ "Південне" до місця пуску ракети-носія у США.

Робиться все, щоб завдання Президента України щодо виведення космічного апарата "Січ-2-30" у рік 30-річчя Незалежності України було виконано, - наголосив віцепрем’єр-міністр.


Контекст. Україна планує побудувати і запустити цьогоріч супутник для моніторингу геопросторових даних. За допомогою супутника планують проводити моніторинг надзвичайних ситуацій, здійснювати контроль агропромислового комплексу, дотримання правил надрокористування, екологічний моніторинг, виконання інфраструктурних проєктів, земле- та лісокористування в Україні.

Нагадаємо, що 2 лютого президент Володимир Зеленський доручив запустити у космос супутник до 30-річчя Незалежності України.

Читайте також