Зеленський наказав запустити супутник до 30-річчя Незалежності України

Президент Зеленський вважає це реальним при максимально ефективній роботі
Зеленський наказав запустити супутник до 30-річчя Незалежності України
Супутник (Фото: pexels)
2 Лютого 2021, 22:00
читать на русском

Президент Володимир Зеленський доручив запустити у космос супутник до 30-річчя Незалежності України.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив віцепрем`єр Олег Уруський.

Уруський зокрема зазначив, що космічний апарат дистанційного зондування "Січ 2-30 (2-1)" потрібно запустити на орбіту до кінця 2021 року, як того прагне Зеленський.

Наголосив не прискоренні виконання завдання президента України Володимира Зеленського щодо виведення на навколоземну орбіту космічного апарату дистанційного зондування землі "Січ 2-30 (2-1)". Наголосив, що ми повинні здійснити всі необхідні заходи, щоб це відбулося до кінця 2021 року, року 30-річчя Незалежності України. І це цілком реально за умови максимально ефективної роботи і є нагальною необхідністю. Наявність подібних космічних апаратів не лише сприятиме вирішенню широкого спектра завдань, як в інтересах економіки, так і силових структур, а й дозволить зекономити бюджетні кошти, які сьогодні витрачаються на закупівлю послуг, що надаються подібними апаратами за кордоном, - написав Уруський.

Раніше Кабінет міністрів ухвалив рішення про витрати 15 млрд гривень на концепцію Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки. Фінансування програми передбачається здійснювати коштом, передбаченим у державному бюджеті на відповідний рік з урахуванням його можливостей.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський запросив очільника компанії SpaceX Ілона Маска відвідати в Україні Національний музей космонавтики імені Сергія Корольова, що у Житомирі. Президент зазначив, що Маск є давнім шанувальником космонавта.

Своєю чергою у Житомирі відкрили віртуальний тур Національним музеєм космонавтики ім. С. П. Корольова. Представники музею повідомили, що поки в Україні діють карантинні обмеження, музей запрошує відвідати за допомогою 3D-туру, створеного компанією "Радуга" за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте також

Тим часом космічна компанія Ілона Маска SpaceX успішно запустила на орбіту ще 60 інтернет-супутників Starlink. Наразі на орбіті вже перебувають 833 подібні інтернет-спутники.

Одночасно у Флориді у дослідницькому центрі NASA успішно пройшли випробування нової моделі компактного місяцехода, що симулює поверхню Місяця. NASA стверджує, що стандартизований дизайн всюдиходу створює можливості для проведення цілого ряду місій, що розширять наукову, дослідну та комерційну діяльність на Місяці.

Нагадаємо, що в рамках програми "Артеміда" NASA відібрало 18 астронавтів для польоту на Місяць. Перша місія планується у 2024 році.