Уже в листопаді: відключення світла будуть навіть без обстрілів - нардеп

Причиною обмежень є низька генерація електроенергії
Головне
Уже в листопаді: відключення світла будуть навіть без обстрілів - нардеп
Електрична лампа (Фото: pexels)
31 Жовтня 2023, 11:31
читать на русском

Планові обмеження електроенергії українцям слід очікувати вже у листопаді, заявив член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

Про це нардеп розповів в інтерв`ю виданню Телеграф.

Навіть якщо не буде жодного обстрілу ракетами та дронами, з великою ймовірністю у нас будуть обмеження. Можу припустити, що планові обмеження будуть вже у листопаді через низьку генерацію", - переконаний нардеп.

Нагорняк пояснив, що завдяки тому, що сьогодні залишається сонячна погода, нас рятують сонячні панелі. Сонячні електростанції дають генерацію, і нам це дає можливість не тільки забезпечувати себе, а навіть в денні години експортувати електроенергію в Європу. В нічний час теж, внаслідок того, що ми мало споживаємо, у нас є деякий профіцит.

Однак з великою ймовірністю з середини листопада у нас буде дефіцит електрики. І навіть бажаним імпортом ми його не перекриємо.

"Я можу прогнозувати, що будуть планові відключення. Це навіть за умови відсутності обстрілів. Якщо будуть обстріли, то тим паче. Обстріли ми очікуємо по балансуючих потужностях. Якщо обстрілюватимуть підстанції "Укренерго" і енергетики не будуть швидко встигати їх лагодити, то існує навіть ймовірність локальних блекаутів. Я думаю, що мова буде саме про локальні блекаути, регіональні відключення там, де будуть прильоти". - казав депутат.

Найбільш вразливими нардеп вважає прифронтові регіони — Херсонщина, Миколаївщина, Харківщина. І тут мова навіть не скільки про близькість до фронту, а про відсутність у великих містах своєї генерації.

Нагадаємо, графіки відключення електроенергії в Україні розробили та затвердили для всіх областей. Згідно з графіками, найдовше без світла може залишатися Київ – до семи годин поспіль. Міністр енергетики Герман Галущенко, відповідаючи на питання журналістів про можливість блекаутів, порадив українцям купити генератори на зиму.

Читайте також