Узвар, збитень та кисіль: напої до Святої вечері

Напої до Святвечора мають бути гарячими і безалкогольними
Узвар, збитень та кисіль: напої до Святої вечері
5 Січня 2023, 21:21
читать на русском

Узвар із сухофруктів

  • Сушені яблука – 100 г
  • Сушені груші – 100 г
  • Чорнослив – 100 г
  • Родзинки – 50 г
  • Мед – 3/4 стакана
  • Вода – 5 л

Сухофрукти перебираємо, промиваємо та заливаємо водою, додаємо мед. Всипаємо в каструлю родзинки, накриваємо кришкою і варимо на середньому вогні протягом години. Готовий узвар настоюємо протягом 3-4 годин, потім охолоджуємо і подаємо на стіл.

Сухофрукти потрібно перебрати, добре промити, залити водою і варити, враховуючи термін варіння кожного фрукта. Спочатку відварити сухі груші та яблука, потім покласти чорнослив, родзинки і довести до кипіння. Відвар злити, процідити, розчинити в ньому мед або цукор, залити зварені фрукти і ягоди і довести до кипіння. Потім поставити узвар в холодне місце і дати настоятися 5-6 годин. Можна приготувати узвар з будь-яких сушених фруктів і ягід.

Збитень гарячий

У 1 л води розчинити по 150 г цукру і меду, додати прянощі (гвоздику, корицю, імбир — до свого смаку). Кип’ятити 5-10 хвилин, знімаючи піну. Через 30 хвилин напій процідити. Готовий збитень підігріти і пити гарячим.

Кисіль

На 1 л рідини потрібно 35-50 г картопляного крохмалю. Із смородинового, малинового чи полуничного варення зцідити ягоди. Із рідкої частини зробити компот. Довести його до кипіння та невеликими порціями вкинути картопляний крохмаль, постійно помішуючи. На дно креманок викласти ягоди з-під варення та залити ледь охолодженим киселем. Поверхню посипати цукром, щоб вона не вкрилася плівкою.

Читайте також

1