В Австрії вівчарка за запахом виявляє хворих на COVID-19

Для дослідження використали понад тисячу захисних масок
В Австрії вівчарка за запахом виявляє хворих на COVID-19
Собака Фото: Pexels
16 Грудня 2020, 04:06
читать на русском

Кінологи при Міністерстві оборони Австрії навчили службову вівчарку за запахом визначати медичну маску хворої людини на коронавірус.

Про це повідомила пресслужба Міноборони.

Зазначається, що бельгійська вівчарка на кличку Fantasy Forever - перший службовий собака, який може виявляти коронавірус SARS-CoV-2 на використаних медичних масках заражених людей.

Читайте також

Собака вже пройшов перший етап досліджень, зокрема відрізняти маски зараженої людини та здорової. Мета дослідницької програми - відрізняти людей, які заразилися COVID-19, від здорових.

У відомстві повідомили, що навчався собака більше пів року. Також використали понад тисячу медичних масок.

Вівчарка, яка розпізнає маски хворої людини

Вівчарка, яка розпізнає маски хворої людини (фото: bundesheer.at)

Також у випробуваннях взяв участь ще один чотириногий, який завершує перший етап. До кінця цього року кінологи планують навчити ще двох вівчарок. Програма має завершитись у першому кварталі 2021 року.

Нагадаємо, що французькі біологи спільно з професором Національної ветеринарної школи Франції Домініком Гранжаном з'ясували, що собаки можуть виявляти хворих на коронавірус людей.

В експерименті брали участь 6 собак. Кожну з них попередньо навчали розпізнавати запахи різних інших хвороб. Крім цього тварини вміли з легкістю знаходити вибухівку і наркотики.

У підсумку, мінімум в 77% випадків собаки змогли розпізнати людину, у якого Covid -19, навіть якщо у нього не біло жодного симптому.

1