У Франції собак навчили винюхувати хворих на коронавірус

Чотирилапі можуть виявляти навіть безсимптомних хворих
У Франції собак навчили винюхувати хворих на коронавірус
Людина і собака в масці (Фото: Mercury News)
15 Грудня 2020, 01:00
читать на русском

Французькі біологи спільно з професором Національної ветеринарної школи Франції Домініком Гранжаном з`ясували, що собаки можуть виявляти хворих на коронавірус людей.

Про це йдеться у висновках учених, оприлюднених на сайті школи.

Учені вважають, що надресовані ними собаки, які розпізнають запахи різних хвороб, можуть також виявляти коронавірус у людей.

Собаки практично безпомилково вловлюють запахи, які, наприклад, пов'язані з раком легенів або рак простати. Крім того, вони чують, коли у людини, що страждає на цукровий діабет, знижується рівень цукру в крові. Людям, що страждають від епілепсії, чотириногий друг зможе по-своєму натякнути про близькість чергового напад. Тому ми вирішили перевірити, чи можна використовувати собак для швидкої діагностики covid-19 - розповіли вчені.

Читайте також

В експерименті брали участь 6 собак. Кожну з них попередньо навчали розпізнавати запахи різних інших хвороб. Крім цього тварини вміли з легкістю знаходити вибухівку і наркотики.

Щоб перевірити свою теорію, біологи використовували піт здорової людини та людини з коронавірусом. З цим завданням собаки впоралися легко.

Далі фахівці перевіряли, чи зможуть тварини відрізнити хворих людей від здорових, з огляду на те, що у хворих на туберкульоз немає ніяких симптомів. З цим вони теж впоралися.

У підсумку, мінімум в 77% випадків собаки змогли розпізнати людину, у якого Covid -19, навіть якщо у нього не біло жодного симптому.

Читайте також

Нагадаємо, раніше учені розповіли про те, що саме бачать кішки й собаки на екранах телевізорів.

Кицьки сприймають навколишню дійсність у чорно-білих тонах, тому що вони не розрізняють кольорів. Саме ж видовище на екрані вони бачать і сприймають як люди. Кішки найкраще реагують на різкі рухи або на інших тварин і можливу здобич, нерідко "ловлячи"  її на екрані.

Собаки мають дихроматичний зір, тобто бачать відтінки жовто-синього діапазону, але не бачать зеленого. Також їхній зір, в порівнянні з людським, - розмитий. Тому якщо людям комфортно спостерігати за 16-25 кадрами в секунду, собакам для чіткого розуміння побаченого потрібно не менше 70 кадрів за секунду.

1