У Чернігівській області колектори шантажували боржників порнографією

Таким чином колекторська фірма "вибивала" неіснуючі борги
У Чернігівській області колектори шантажували боржників порнографією
Колекторська фірма (Фото: Нацполіція)
19 Листопада 2020, 16:42
читать на русском

Поліцейські Чернігівщини викрили колекторську фірму, працівники якої підозрюються у виготовленні та поширенні порнографії, а також у шантажі й вимаганні вигаданих боргів.

Про це повідомили в ГУ Нацполіції Чернігівської області.

Ще у квітні цього року до поліції звернулася чернігівка, яка повідомила про погрози від незнайомих колекторів. Чоловіки вимагали повернути кредитні кошти, які постраждала ніколи не отримувала. Після погроз фізичною розправою, колектори поширили в Інтернеті змонтоване порно із зображенням заявниці.

За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів.  Пізніше поліція провела обшуки в офісі колекторської компанії.

Під час обшуку вилучили півсотні ноутбуків, 30 мобільних телефонів, близько 50 сім-карт різних мобільних операторів, документи та листи для боржників кредитних установ. Вилучене направлене на проведення відповідних експертиз.

Поліція встановила, що зловмисники збирали особисту інформацію про боржників,  їх близьких родичів, знайомих та колег по роботі. Систематично телефонували з вимогами сплати заборгованості та погрозами. Після цього за допомогою спеціальних програм монтували та поширювали в Інтернеті порно із зображеннями боржників, які колектори знаходили в соцмережах.

Триває досудове розслідування, в рамках якого поліція встановлює особи всіх постраждалих від діяльності колекторської фірми та перевіряє причетність зловмисників до аналогічних злочинів.

Читайте також

Нагадаємо, 21 жовтня у Верховній Раді група народних депутатів зареєструвала законопроєкт № 4241 про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості. Законопроєкт установлює виключний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг та встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії. За порушення цих вимог передбачено відповідальність: від штрафів до виключення з Реєстру колекторських компаній.

1